Mainos

Bush ja Blair keskustelivat Irak-suosituksista

Iran ja Syyria saattaisivat olla tervetulleita keskustelemaan Irakista, mutta vain, jos ne suostuvat lopettamaan ääriainesten tuen ja antamaan tukensa Irakin hallitukselle, Yhdysvaltain presidentti painotti.

Presidentti George W. Bush ja hänen vieraakseen Washingtoniin saapunut Britannian pääministeri Tony Blair lupasivat Valkoisessa talossa pitämässään tiedotustilaisuudessa tarkistaa strategiaansa Irakissa. - Tarvitsemme uutta lähestymistapaa, Bush myönsi.

Blair tutustuu entisen ulkoministerin James Bakerin johtaman Irak-komission raporttiin, joka julkaistiin ilen. Raportissa on 79 erilaista ehdotusta siitä, mitä liittouman pitäisi Irakissa tehdä.

Raportti ei Bushia ja Blairia mairittele. Johtajat käyttivätkin saamaansa media-aikaa periaatteidensa puolustamiseen.

He toistivat, että menestys Irakissa edellyttää Lähi-idän ääriainesten lyömistä. Bush muistutti historiallisena pitämästään tehtävästä levittää demokratiaa ja vapautta.

Bush ei vastannut suoraan kysymyksiin muun muassa siitä, onko Yhdysvallat tappiolla Irakissa ja aikooko hän aloittaa amerikkalaisten taistelujoukkojen vetämisen vuoden 2008 alkupuolella kuten Bakerin ryhmä esittää.

Bush piti ehdotusta kansainvälisestä Irakin neuvottelufoorumista "kiinnostavana". Siihen osallistuisivat Irakin naapurimaat Iran ja Syyria, joiden kanssa Bush on tähän asti kieltäytynyt puhumasta. Puhevälit edellyttävät hänen mukaansa sitä, että Iran lopettaa terroriaineisten tukemisen.

Myös Pentagonin aselajineuvosto ja kansallinen turvallisuusneuvosto valmistelevat parhaillaan kartoitusta siitä, mitä Irakissa pitäisi tehdä. Valkoisen talon tiedottaja Tony Snow vihjasi CNN-kanavan haastattelussa, että presidentti saattaa esitellä "uuden tien eteenpäin" vuoden loppuun mennessä.

Lähi-idän rauhanprosessiin uutta aloitteellisuutta

Blair ja Bush vakuuttivat tukevansa pääministeri Nuri al-Malikin hallitusta Irakissa. -Kyse on siitä, miten löydämme oikean tien eteenpäin, Blair sanoi liittouman uutta slogania maistellen. - Kaikkien on otettava vastuuta, Irakin hallitus mukaanlukien.

He lupailivat nyt uutta aloitteellisuutta Lähi-idän rauhanneuvotteluissa. Israelin ja palestiinalaisten välisten jännitteiden purkaminen on johtajien mukaan olennaista myös Irakin konfliktin ratkaisemisessa.

(MTV3-STT-AP-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.