Mainos

Bush ja Blair: Irak-pakotteita tehostettava

Yhdysvalloissa vierailulla oleva Britannian pääministeri Tony Blair ja Yhdysvaltain presidentti George W. Bush ovat yhtä mieltä siitä, että Irakin vastaiset pakotteet on saatava tehokkaammiksi.

Blair korosti sitä, että "emme riitele Irakin kansan kanssa", ja että pakotteiden on iskettävä Saddam Husseiniin. -Hänen on ymmärrettävä, että vahdimme häntä huolella, Bush sanoi. -Ja jos huomaamme hänen kehittelevän joukkotuhoaseita, ryhdymme toimiin, hän varoitti.

Päämiehet olivat myös keskustelleet Yhdysvaltain kiistellystä kansallisesta ohjuspuolustuksesta. Bush oli vakuuttunut, että hän pystyy taivuttamaan epäilevät liittolaiset suunnitelmansa taakse. -Pystymme löytämään tien tämän läpi, muotoili Blair puolestaan diplomaattisesti. Blair ei ole ottanut vielä suoraan kantaa suunnitelmaan, jonka Bush on päättänyt toteuttaa.

Bush tarjoutui avuksi Pohjois-Irlantiin

George W. Bush

Yhdysvaltain presidentti George Bush tarjosi apuaan rauhan aikaansaamiseksi Pohjois-Irlantiin. Bush kertoi Blairille, että hän on tarpeen vaatiessa halukas avustamaan rauhanprosessissa. Blair kertoi olevansa tarjouksesta kiitollinen, mutta totesi samalla, ettei hän tällä hetkellä nähnyt tilannetta, jossa voisi pyytää Yhdysvaltain presidentin apua.

Protestantit ja katoliset ovat Pohjois-Irlannissa yhä erimielisiä vuoden -98 rauhansopimuksen toteutuksesta. Protestanttien hallitsemien poliisivoimien uudistukset, aseidenriisunta ja Britannian joukkojen läsnäolo jakavat mielipiteitä.

Yhdysvaltain ja Britannian päämiesten ensimmäinen virallinen huipputapaaminen pidettiin Bushin loma-asunnolla Camp Davidissa, Marylandissa. Blair ja Bush korostivat yhteisessä tiedotustilaisuudessaan sitä, että maiden välillä on erityinen suhde, jonka vaaliminen on elintärkeää. Bush kutsuikin Britanniaa "voimakkaimmaksi ja läheisimmäksi liittolaisekseen". Mukana tapaamisessa olivat myös Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell ja Bushin ulkopoliittinen neuvonantaja Condolleezza Rice. Powell lähti lähes suoraan neuvotteluista Lähi-idän kiertomatkalleen.
(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.