Mainos

Bush: Irakin vastaisille toimille YK:n tuki

Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin odotetaan ilmoittavan pikapuoliin, mitkä maan aikeet ovat Irakin suhteen. Kyseessä ei ole vielä välttämättä päätös sodasta, vaan mahdollisesti ilmoitus aiempaa yksityiskohtaisemmista syytteistä Irakin presidenttiä Saddam Husseinia vastaan.

Bush aikoo kertoa ainakin jotain kaavailuistaan jo syyskuun 12. päivänä puheessaan YK:n yleiskokoukselle. Keskiviikkona Bush tapasi kongressin päättäjiä kummastakin puolueesta, mukana olivat muun maussa tiedustelu-ja ulkoasianvaliokuntien puheenjohtajat sekä puolustusministeriön johtoa. Tapaamisen aikana Bush lupasi, että hän aikoo hakea kongressin tukea mahdolliseen hyökkäyspäätökseen.

-Hussein on vakava uhka. Hän on merkittävä ongelma, jolle Yhdysvaltain on tehtävä jotain, sanoi Bush tapaamisen jälkeen ja vakuutti, ettei toimettomuus ole vaihtoehtojen joukossa.

-Sopivana ajankohtana hallinto pyytää kongressilta hyväksyntää tarpeellisille askelille, joilla tämä uhka hoidetaan, Bush lupasi.

Pikaisia toimia

Bush sanoi tapaavansa Britannian pääministerin Tony Blair lauantaina kesäpaikallaan Camp Davidissa keskustellakseen tämän kanssa Irakista. Bush aikoo olla lisäksi puhelinyhteydessä Kiinan, Ranskan ja Venäjän johtajiin. Maanantaina Bush tapaa Kanadan pääministerin Jean Chretienin Detroitissa.

Puolustusministeri Donald Rumsfeld oli myös keskiviikkona lainlaatijoiden pakeilla ja antoi suljettujen ovien takana "operatiivisia päivityksiä" terrorismin vastaisen sodan kulusta. Hänen mukaansa on jo yleistä tietoa, että Irak haluaa ydinaseita ja on valmis tekemään niitä.

-Tiedämme muitakin asioita, mutta ne ovat sellaisia, että ne tulevat julki sitten kun presidentti päättää, että se on asianmukaista, vihjaisi Rumsfeld jo tiistaina. Hänen mukaansa asiat tulevat julki lähipäivinä tai lähiviikkoina.

Johannesburgin kestävän kehityksen kokouksessa oleva ulkoministeri Colin Powell antoi myös ymmärtää, että Bush on valmis tekemään päätöksensä lähiaikoina. Hänen mukaansa vielä ei ole päätetty sitä, hakeeko Yhdysvallat uutta YK:n tai turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa toimista Irakia vastaan.

Monet Yhdysvaltain liittolaisista vastustavat Bushin suunnitelmia Irakin väkivaltaisesta vallanvaihdosta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.