Mainos

Bush: Irakin sotaa ei ole hävitty

Bush toivoo, etteivät amerikkalaiset vaipuisi epätoivoon Irakin sodan suhteen, vaikka paljon koettelemuksia ja uhrauksia on vieläkin edessä.

Irakin viime viikolla pidetyt vaalit olivat Yhdysvaltain presidentti George Bushin mielestä alku perustuslaillisille demokratioille Lähi-idässä.

Parhaaseen katseluaikaan pitämässään tv-puheessa Bush vakuutteli amerikkalaisille, että vaikeuksista huolimatta Irak nousee jaloilleen ja siitä tulee rauhanomainen liittolainen länsimaille.

Bush käytti koko 16 minuutin tv-aikansa Irakin-operaation perusteluun. Hänen oli pakko, sillä CNN:n mielimittauksen mukaan 58 prosenttia amerikkalaisista uskoo, ettei presidentillä ole kunnon suunnitelmaa Irakia varten. Bushin mukaan suunnitelma on olemassa.

- Irakin armeija jatkaa vahvistumistaan ja demokraattinen prosessi etenee. Kun tämä kehitys jatkuu, tarvitaan entistä vähemmän amerikkalaisia joukkoja päättämään Irakin operaatio.

Hyökkäyspäätöksen vajaat kolme vuotta sitten Bush myönsi tehneensä osin väärien tiedustelutietojen pohjalta. Hän kuitenkin puolusti päätöstään syrjäyttää Saddam ja sanoi uskovansa, että amerikkalaiset vielä kiittävät häntä siitä tulevaisuudessa.

Bush puhui nyt myös suoraan sodan vastustajille ja sanoi ymmärtävänsä heitä. Bushin mielestä amerikkalaisilla on kuitenkin nyt vain kaksi vaihtoehtoa, voitto tai tappio. Ennenaikainen lähtö Irakista olisi tappio ja Bush painottikin, ettei lähde keskustelemaan joukkojen vetämisen aikataulusta.

Bush sanoi kantavansa vastuun raskaista päätöksistään: Irakissa on tähän mennessä kuollut 2100 amerikkalaista sotilasta ja Bush arvioi lukumäärän kasvavan vielä.

Bushin puhetta pidettiin tuoreeltaan realistisempana kuin viimeaikaisia optimistisia tilannearvioita.

Yhdysvallat vähentää Irakissa olevien joukkojen määrää 150 000:sta 138 000:een helmikuun alkuun mennessä. Sota maksaa amerikkalaisille kuusi miljardia dollaria kuussa.

(MTV3)

(Huomenta Suomen uutiset 19.12.2005)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.