Mainos

Bush: Irakin ainoa mahdollisuus täydellinen aseistariisunta

USA:n presidentti George W. Bush vaatii Irakilta "täydellistä aseistariisuntaa". CBS:n mukaan Saddam Hussein aikoo kieltäytyä al-Samoud-2-ohjusten tuhoamisesta.

Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin mukaan Irakin ainoa mahdollisuus sodan välttämiseen on "täydellinen aseistariisunta".

Bush ennakoi tänään, että Saddam Hussein yrittää "huijata maailmaa vielä kerran". Bushin mukaan uusi, Irakin tuomitseva YK:n päätöslauselma olisi avuksi, mutta sitä ei tarvita, sillä Saddam on jo menettänyt mahdollisuuteensa. - En usko, tarvitsemme toista päätöslauselmaa, sanoi Bush suoraan. -Me odotamme, että turvallisuusneuvosto pitää sanansa vaatimalla Saddam Husseinia riisumaan aseensa, hän sanoi.

Bush vaati YK:ta lisäksi tukemaan Yhdysvaltoja sen toimissa Saddam Husseinia vastaan.

Bush ei suostunut arviomaan toimittajien kysymää sodan hintaa. Hänen mukaansa toimimattomuus tulee kalliimmaksi.

Aiemmin Valkoisen talon tiedottaja Ari Fleischer sanoi, että yhä on olemassa "hienoinen mahdollisuus" siihen, että kansainvälinen painostus taivuttaa Irakin, ja sota voidaan välttää.

CBS: Saddam ei suostu YK:n vaatimukseen ohjusten tuhoamisesta

Irakin viranomaiset ovat viivyttäneet presidentti Saddam Husseinin televisiohaastattelun esittämistä, kertoi amerikkalainen CBS tänään.

CBS:n mukaan Saddam sanoo haastattelussa, että Irakilla on oikeus pitää ohjukset, joita YK vaatii tuhottaviksi. CBS:n uutisankkuri Dan Rather teki eilen Bagdadissa kolmituntisen haastattelun Saddam Husseinin kanssa.

CBS:n mukaan Saddam haastoi myös haastattelussa presidentti George W. Bushin televisioväittelyyn. Valkoinen talo on jo torjunut ehdotuksen. Osa haastattelusta oli määrä esittää Yhdysvalloissa jo tiistaiaamuna paikallista aikaa. -Mutta Irakin viranomaiset ovat viivyttäneet nauhojen lähettämistä käännöstyön takia, ilmoitti CBS.

CBS kertoi myöhemmin, että osa haastattelusta oli määrä esittää tänä iltana Yhdysvaltojen aikaa ja koko kolmituntinen haastattelu huomenna. Saddam sanoo haastattelussa CBS:n mukaan, että Irakilla on oikeus pitää al-Samoud-2-ohjukset. Saddamin mukaan ohjusten kantomatka ei ylitä YK:n asettamia rajoja.

YK:n asetarkastajien johtaja Hans Blix on määrännyt, että Irakin on aloitettava al-Samoud-2-ohjusten tuhoaminen lauantaihin mennessä. Blixin mukaan YK on todennut ohjusten kantomatkan ylittävän sallitun matkan eli 150 kilometriä.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.