Mainos

Bush: Irak jatkaa yhä varustautumista

Irakilla on George W. Bushin mukaan yhä kiellettyjä aseita ja maa jatkaa muun muassa ohjusten rakentamista. Yhdysvallat aikoo äänestyttää uudesta päätöslauselmasta YK:n turvallisuusneuvostossa.

Yhdysvallat aikoo äänestyttää uudesta päätöslauselmasta YK:n turvallisuusneuvostossa vaikka muun muassa Ranska ja Venäjä ovat uhanneet estää sen läpimenon vetollaan.

Tähän saakka Yhdysvaltain on uskottu perääntyvän, jos tuki päätöslauselmalle ei ole varmaa.

Presidentti George W. Bushin mukaan Irak ei ole toteuttanut YK:n määräystä aseidenriisunnasta.

-Jos Irakin hallinto olisi riisumassa aseita, maailma kyllä huomaisi sen, sanoi Bush aikaisin aamulla Suomen aikaa pitämässään lehdistötilaisuudessa.

Irakilla on Bushin mukaan yhä kiellettyjä aseita.

-Irak piilottaa niitä ja rakentaa yhä enemmän, kuittasi Bush Irakin ohjusten tuhoamisen.

-Saddam Hussein ja hänen hallintonsa ovat suora uhka tälle maalle. Tehtäväni on suojella Yhdysvaltoja, Bush painotti ja samalla viittasi siihen, että hän on valmis sotaan.

Bushin mukaan maa on "edelleen diplomatian viimeisissä vaiheissa", ja Irakin vastaiset toimet ratkeavat muutaman päivän sisällä.

Bush oli samoilla linjoilla kuin ulkoministeri Colin Powell omassa esityksessään pari päivää sitten. Powell vakuutti myös, että Irak piilottelee yhä aseitaan.

-Hän ostaa yhä aikaa, Bush sanoi Saddamista.

Bush ehti ennen Blixiä

Bush piti yllättäen tiedotustilaisuuden vain päivää aiemmin kuin YK:n asetarkastajien johtajan Hans Blixin on määrä antaa raporttinsa järjestölle.

Bushin lausunnoissa ei ollut varsinaisesti uutta, vaikka kyseessä oli vasta toinen parhaaseen katseluaikaan televisioitu tiedotustilaisuus sitten syyskuun 2001 terrori-iskujen.

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä äänestää ensi viikolla uudesta voimatoimet oikeuttavasta päätöslauselmasta. Bushin ennakoidaankin pitävän suoran linjapuheen amerikkalaisille ensi viikolla ennen äänestystä.

-Rukoilen joka ilta rauhan puolesta, sanoi Bush paikalla olleille toimittajille.

(Huomenta Suomi 07.03.2003)

Powell ja Euroopan ministerit keskustelivat päätöslauselmasta

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell on keskustellut useiden Euroopan maiden ulkoministereiden kanssa Irak-päätöslauselmaehdotukseen mahdollisesti tehtävistä muutoksista, kertoi Powellin edustaja Richard Boucher varhain tänään Suomen aikaa. Yhdysvallat on sanonut olevansa valmis myönnytyksiin päätöslauselman tekstin suhteen.

-Yhdysvallat pyrkii päätöslauselmaan, joka voi saada maksimaalisen tuen samalla kun se tekee selväksi, että turvaneuvosto seisoo Irakin välitöntä aseriisuntaa koskevan vaatimuksen takana, Boucher selvitti.

Powell tapasi eilen Britannian ulkoministerin Jack Straw'n, Espanjan ulkoministerin Ana Palacion, Ranskan ulkoministerin Dominique de Villepinin ja Saksan ulkoministerin Joschka Fischerin. Useimmat ministerit hän tapasi erikseen, mutta Straw'n ja Palacion yhdessä.

Ministerit ovat New Yorkissa osallistuakseen perjantaina YK:n turvaneuvoston istuntoon, jossa asetarkastajien johtajat esittelevät uuden Irakia koskevan raporttinsa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.