Mainos

Bush historialliselle vierailulle Britanniaan

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush saapui myöhään ilalla Lontooseen valtiovierailulle, joka ainakin Britannian kuningasperheen kotisivujen mukaan on ensimmäinen Yhdysvaltain presidentin virallinen valtiovierailu Britanniaan. Vierailua siivittävät ennätykselliset turvatoimet.

Bush vannoo virkavalan

Bushin matka lyötiin lukkoon jo kuukausia sitten. Tuolloin arveltiin, että Bush ja Britannian pääministeri Tony Blair voisivat yhdessä juhlistaa Irakin johtajan Saddam Husseinin kaatamista. Saddam toki kaatuikin, mutta sodan virallisen loppumisen jälkeen alkaneet tuhoisat iskut ovat vieneet pohjan juhlinnalta.

Lisäksi vierailu tapahtuu Blairin kannalta erittäin kiusalliseen aikaan, sillä hän on Irakin tapahtumien vuoksi kovan paineen alla. Varsinkin työväenpuolueen vasemmistosiipi on hutkinut Blairia sanan säilällä olan takaa. Jos Blair onkin vastahakoinen isäntä, hän ei ole antanut sen näkyä: -Pääministerin mukaan presidentti Bushin vierailu tähän maahan tapahtuu täsmälleen oikealla hetkellä, kuittasi Blairin tiedottaja tiistaina.

Turvatoimet: 7,2 Meuroa


Kaikki eivät Bushin vierailusta kuitenkaan pidä. Britannian poliisi valmistautui ennennäkemättömään turvallisuusoperaatioon, jonka kustannuksiksi arvioidaan huikeat viisi miljoonaa puntaa (vajaat 7,2 miljoonaa euroa).

Lontoon poliisi kolminkertaistaa miehityksensä Bushin vierailun ajaksi. Noin 14000 poliisia partioi suurkaupungissa neljän päivän ajan. Monet lontoolaiset ovat närkästyneitä viranomaisten toimenpiteistä, etenkin mahdollisesta matkapuhelinverkkojen sulkemisesta.

Lontoon kaupunginjohtaja Ken Livingstone ei hänkään odota Yhdysvaltain ykkösmiestä kaupunkiinsa lämpimissä tunnelmissa. Livingstone on kutsunut Bushia "planeetan vaarallisimmaksi mieheksi" ja todennut, ettei kättelisi tätä edes käskystä.

The Times -lehti puolestaan paljasti, että viranomaisten huostassa oleva algerialainen terroristiepäilty on kertonut al-Qaida-verkoston suunnittelevan iskua Britanniassa. Epäillyn mukaan hyökkäyksen uhka on ajankohtainen, mutta se ei liity suoraan Bushin vierailuun.

Jättimielenosoitus luvassa

Sodanvastaiset ryhmät aikovat osoittaa mieltään Lontoon keskustassa. Lehdistön arvioiden mukaan jopa 100000 ihmistä saattaa osallistua marsseille torstaina. Mielenosoittajat aikovat myös tuoda Trafalgarin aukiolle kotitekoisen Bushin patsaan, joka myöhemmin kiskaistaan kumoon.

Kaikesta kohusta huolimatta perusbritit suhtautuvat Bushin tuloon odotettua myönteisemmin. Guardian-sanomalehden tekemän kyselyn mukaan jopa työväenpuolueen kannattajista yli puolet, 51 prosenttia, hyväksyi valtiovierailun.

Bushin on määrä vierailunsa aikana neuvotella Blairin kanssa muun muassa Irakin tulevaisuudesta ja Lähi-idän konfliktista. Kuningatar Elisabet II toivottaa Bushin tervetulleeksi huomenna.

Bushin suosio ennätysalhaalla

Peräti 47 prosenttia amerikkalaisista on sitä mieltä, ettei Bush hoida virkaansa hyvin. Eniten Bushin suosio on pudonnut naisten keskuudessa. Kuukaudessa Bushia tukevien naisten osuus on pudonnut 53 prosentista 44:ään. Miesten osalta putous oli 60:stä 56:een.

Amerikkalaisten asiantuntijoiden mukaan 50:n prosentin suosiolukema on kriittinen raja presidentin uudelleenvalintaa ajatellen. Presidentinvaalit pidetään 2. marraskuuta ensi vuonna.


(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Kymmenen uutiset 18.11.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.