Mainos

Bush haluaa rajoittaa homoliittoja

Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin mukaan perustuslakiin tarvitaan muutosta, koska nykylait ovat epäselviä. Lakimuutos vahvistaisi avioliiton miehen ja naisen väliseksi.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush haluaa Yhdysvaltain perustuslakiin muutoksen, joka vahvistaisi avioliiton miehen ja naisen väliseksi instituutioksi. -Voidakseen estää avioliiton tarkoituksen muuttumisen lopullisesti kansakunnan on nyt toimittava, Bush muotoili Valkoisessa talossa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

- Kansalaisten ääntä on kuultava, Bush sanoi viitaten mielipidemittauksiin, joiden mukaan enemmistö amerikkalaisista vastustaa homoliittoja.

Kiista homoliitoista on kärjistynyt viime viikkoina. Ensin Massachusettsin korkein oikeus antoi niistä hyväksyvän päätöksen. Kun Bush alkoi vihjailla esittävänsä perustuslain muutosta, San Franciscon kaupungin viranomaiset ryhtyivät toimiin. Kaupungissa on kahden viime viikon aikana myönnetty 3 200 avioliittolupaa homo-ja lesbopareille. Kalifornian oikeusministeri hakee perjantaina korkeimman oikeuden päätöstä, jolla lopetettaisiin lupien jakaminen.

Bushin mukaan perustuslain muutosta tarvitaan, koska nykylait ovat epäselviä. Tällä hetkellä 38 osavaltiota ei tunnusta homoliittoja. Joissakin hyväksytään ns. siviililiitot, joissa laki takaa samaa sukupuolta oleville pareille lähes kaikki samat oikeudet kuin perinteisille aviopareille.

- Ellei toimiin ryhdytä, aktivistituomarit ja paikalliset viranomaiset nostavat lisää oikeusjuttuja. Se vain lisää sekaannusta. Avioliittoa ei voi irrottaa uskonnollisista, kulttuurisista ja luonnonmukaisista juuristaan heikentämättä samalla myös yhteiskuntaa, Bush perusteli.

Vaikea toteuttaa käytännössä

Bushin aloite ei välttämättä vielä johda perustuslain muutokseen. Mennäkseen läpi se pitää hyväksyttää ensin kongressissa kahden kolmanneksen enemmistöllä ja kaikissa osavaltioissa kolmen neljäsosan enemmistöllä.

Lainoppineet uskovat, että prosessista tulee joka tapauksessa pitkä ja hankala. Bush jätti mm. epäselväksi, olisivatko siviililiitot uuden lain nojalla mahdollisia.

Lakialoitteella Bush aloittelee omaa kampanjaansa ensi syksyn presidentinvaaleja varten. Siirto on poliittisesti rohkea, sillä hän menettää runsaasti vapaamielisempien amerikkalaisten ääniä myös oman puolueensa sisältä. Toisaalta hän varmistaa etenkin uskonnollisen oikeiston tuen. Bushin kerrotaan viime viikkoina keskustelleen useiden protestanttisten ja katolisten vaikuttajien kanssa.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 24.02.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.