Mainos

Bush haluaa lisää maita Irakin rauhanturvaamiseen

Presidentti George W. Bush haluaa lisää maita mukaan Irakin nostamiseksi jaloilleen. Valkoisessa talossa puhunut Bush vakuutti liittouman täyttävän lupauksensa Irakissa. Bushin mukaan irakilaiset voivat olla varmoja siitä, että vanha hallinto on kukistettu.

Amerikkalaiset pohtivat parhaillaan, pitäisikö suurelle yleisölle näyttää kuvia Udain ja Qusain ruumiista. Saddam Husseinin poikien eilistä kuolemaa on juhlittu Irakissa, mutta vastamielenosoituksiakin siellä on pidetty - ja moni epäilee.

Presidentti George W. Bushin mukaan irakilaiset voivat jo huokaista helpotuksesta.

- Saddamin pojat kiduttivat ja murhasivat lukemattomia irakilaisia. Nyt kaikki irakilaiset tietävät, että vanha hallinto on mennyttä. Se ei enää palaa.

Mutta Bush itse ei helpotuksesta voi vielä huokaista. Arabiankielinen TV-kanava on pyörittänyt nauhaa, jossa puhujan väitetään olevan Saddam Hussein.

Amerikkalaisia äänestäjiä huolettavat Irakin operaation koko ajan kasvavat kustannukset ja omien turvallisuus - tänäänkin kaksi amerikkalaista sotilasta menehtyi Irakissa.

Amerikkalaiset tarvitsevat apua. Vaikka Bush puheessaan ylistikin vahvaa liittoumaansa, muut tarjoavat vain 13 000 sotilasta, kun amerikkalaisia Irakissa on tällä hetkellä 150 000.

Toukokuussa lukkoon lyöty YK:n päätöslauselma mahdollistaa ainakin humanitäärisen avun Irakiin. Amerikkalaisten mukaan paljon enemmän, mutta muista maista esimerkiksi Intia vaatii jälleen uutta päätöslauselmaa ennen rauhanturvaajien lähettämistä.

Yksi osoitus amerikkalaisten sovinnonhalusta on se, että nyt myös Ranskan ulkoministeri on saanut kutsun vierailla Washingtonissa. Ranskalaisilla ei ollut asiaa Valkoiseen taloon sotaan lähdöstä syntyneen riidan jälkeen.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 23.07.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.