Mainos

Bush hakee kannatusta budjetilleen

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush yrittää myydä budjettisuunnitelmaansa amerikkalaisille viiteen osavaltioon ulottuvalla kiertueella.

George W. Bush

Bush haluaa vakuuttaa tavalliset kansalaiset budjettinsa hyödyistä, tarkoituksena toteuttaa laajoja veroleikkauksia ja samalla vähentää valtion menoja. -Ylijäämä ei ole valtion rahaa, ylijäämä on ihmisten rahaa, toisti Bush lähes kyllästymiseen saakka puheissaan. -Olen täällä vaatimassa, että kongressi antaa teille palautusta, hän vakuutti.

Samalla hän korosti, että budjettiin liitetyt epäilyt ovat vain sumutusta ja että hänen suunnitelmansa toimii. Bushin 1,96 biljoonan talousarvio vuodelle 2002 antaisi huomattavasti lisää rahaa koulutukseen ja puolustukseen sekä veteraaneille. Häviäjiin kuuluu mm. kuljetus - siis myös joukkoliikenne, ympäristönsuojelu ja maatalous.

Talousarvio sallisi vain noin neljän prosentin kokonaiskulutuksen kasvun. Viimeisten kolmen vuoden aikana kulutus on noussut noin kuusi prosenttia vuodessa.

Veroesitys pikakäsittelyyn


Demokraatit ovat jo sanoneet, että Bushin numerot eivät täsmää. Heidän mukaansa on arveluttavaa, että budjetti ja veroleikkaukset rakennetaan arviolle tulevien vuosien valtiontalouden ylijäämästä, jota ei ole vielä edes olemassa.

Demokraattien budjettisuunnitelma tarjoaisi pienempiä ja lähinnä vähävaraisille suunnattuja veronalennuksia. Bushin hallinto yrittää saada kuitenkin veroleikkaussuunnitelmansa kongressin käsittelyyn pikavauhtia, jo ennen varsinaista budjettikäsittelyä. Uusimpien suunnitelmien mukaan ensimmäiset äänestykset saattaisivat olla jo ensi viikolla.

Kiirettä perustellaan sillä, että takautuvasti vuoden alusta voimaan tulevat leikkaukset voisivat piristää hiipuvaa kulutusta ja kohentaa taloustilannetta. Bushilla on kuitenkin melkoinen työ myydä suunnitelmaansa kongressille. Ainakaan kahtiajakautuneessa senaatissa ei ole vielä tarpeeksi suunnitelman puoltajia.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.