Bush ei usko tehneensä pahoja virheitä

Yhdysvaltain väistyvä presidentti George W. Bush ei usko, että hänen hallintokautensa aikana suhteet muihin maihin ovat heikentyneet.

- Suurin osa Euroopan maista tuki Irakin sotaa, sanoi Bush kautensa viimeisessä lehdistötilaisuudessa tänään. Kyseessä oli Bushin kahdeksanvuotisen hallintokauden 50. lehdistötilaisuus.

Hän ei uskonut myöskään, että muun maailman suhtautuminen Yhdysvaltoihin olisi muuttunut merkittävästi viime vuosina. Suurimmaksi virheekseen hän arvioi nolon tilaisuuden vuodelta 2003. Tuolloin hän julisti lentotukialukselta Irakin sodan taistelutoimet käytännössä päättyneeksi, vaikka pahimmat taistelut olivat vasta edessä.

- Annoin väärän viestin, hän katui.

Bush tuki yhä vakaasti Israelia ja sanoi, että sillä on oikeus puolustaa itseään. Hän vaati kuitenkin, että siviiliuhreja on vältettävä.

Bushin mukaan tulitauko Lähi-idässä on mahdollinen vasta, kun Hamas lakkaa lennättämästä raketteja Israeliin.

- Hamasia aseistavien maiden on lopetettava toimintansa, hän jyrisi.

Bush muistutti myös siitä, että viholliset vaanivat yhä Yhdysvaltoja. Hänen mukaansa kyseessä onvälitön vaara.

Bush uskoo edelleen pahan akseliin ja siihen että sekä Pohjois-Korea että Iran ovat yhä uhkia maailmalle.

Lopultakin eroon mediasta

Lehdistötilaisuuksia yleensä inhoava Bush vitsaili Valkoisen talon mediajoukolle ja sanoi arvostavansa heidän ammattitaitoaan.

- Tosin en aina ole pitänyt siitä, mitä kirjoitatte.

Bush vakuutti toivottavansa vilpittömästi onnea ja menestystä seuraajalleen Barack Obamalle, jota hän kutsui älykkääksi, viehättäväksi persoonaksi .

- Hän on parempi puheenpitäjä kuin minä, vitsaili väistyvä presidentti, jota on usein pilkattu kielikömmähdyksistä.

- Se on hetki, jolloin presidenttiyden vastuu laskeutuu yksin hänen hartioilleen, kuvasi Bush Obaman virkaanastujaispäivää.

Itse hän sanoi vetäytyvänsä päivänpolitiikasta.

- Katoan näyttömältä, Bush totesi. - Uskon, että valokiilassa on vain yksi henkilö kerrallaan.

Pohjois-Korea ja Iran yhä uhka

Bush katsoo, että Pohjois-Korea ja Iran ovat yhä uhkana muulle maailmalle. Bush sanoi presidenttikautensa tiettävästi viimeisessä lehdistötilaisuudessa myös, että hänen arvionsa Irakin sotatoimien päättymisestä vuoden 2003 keväällä oli virhe.

Bushin mukaan suhteet Pohjois-Koreaan voivat kohentua vasta, kun maa kunnioittaa ydinohjelmastaan solmittuja sopimuksia.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat