Bush: Ei kehitysapua korruptoituneille maille

Yhdysvaltain kehitysapulinjaa puolustava presidentti George W. Bush aikoo ottaa tiukan linjan Monterreyssa Meksikossa meneillään olevassa YK:n kehitysrahoituskokouksessa. Hän on ilmoittanut jo ennalta, että maa ei anna apua sellaisille maille, jotka eivät tee mitään taistellakseen korruptiota vastaan.

-Ei ole mitään järkeä avustaa korruptoituneita maita, sillä tiedättekö mitä tapahtuu? Raha ei auta ihmisiä, se auttaa johtajien eliittiryhmää, sanoi Bush.

Bush on luvannut lisätä maan kehitysapua huomattavasti, mutta avulle asetetaan tiukat ehdot.

-Aion olla tiukkana siinä asiassa, lupasi Bush jo ennakkoon.
-Minua ei kiinnosta korruption tukeminen, hän jatkoi.

Bushin mukaan apua annetaan ainoastaan niille köyhille maille, jotka kunnioittavat ihmisoikeuksia, kitkevät korruption ja tukevat vapaata kauppaa.

-Maat, jotka toimivat oikein saavat rahaa, sanoi Bush.
Häntä on jo syytetty kehitysavun liiasta politisoimisesta.

Castro paikalle


Kuuban presidentti Fidel Castro saapuu myös Monterreyn kokoukseen. Castro on yksi noin 50 valtionpäämiehestä, jotka ovat tulossa kaupunkiin pohtimaan kehitysavun lisäämistä.

Castro ilmoitti osallistumisestaan vasta tänään, kokouksen puolivälissä. Hänen arveltiin saapuvan paikalle huomenna, samana päivänä, kuin useimmat muutkin valtionpäämiehet.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush saapuu tosin kaupunkiin vasta huomenna illalla eikä ole varmaa, ovatko johtajat kaupungissa yhtäaikaa.

Maailma kohahti, kun entinen presidentti Bill Clinton ja Fidel Castro kättelivät, kun he törmäsivät toisiinsa YK:n Millennium-huippukokouksen aikana.

EU-rintama repeilee

Hollanti on ollut selkeästi tyytymätön EU-maiden lupaaman kehitysavun tavoitteisiin. Monterreyn kokouksessa Hollanti onkin koittanut käytäväkeskusteluissa saada tukea esitykselle, jonka mukaan EU-maiden kehitysavun lisäämisen vauhti on liian verkkainen.

EU on juuri sitoutunut nostamaan avun määrän 0,39 prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2006 mennessä. Hollanti yltää jo kuitenkin YK:n asettamaan 0,7 prosentin tavoitteeseen, samoin kuin Ruotsi, Tanska ja Luxemburg.

Belgia on luvannut nostaa apunsa YK-suosituksen tasolle vuoteen 2010 mennessä, Irlannin tavoite on vuosi 2007.

-Hollannin ajatus on se, että muiden pitäisi tulla perässä paljon nopeammin, kommentoi käytäväkeskusteluja Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen Kepan toiminnanjohtaja Folke Sundman.

-Oleellista esityksessä on se, että Hollannin mukaan EU:n apu ei ole riittävä, hän sanoi.

Norja kiukkuinen


Sundman sanoi, että ei ole kuitenkaan varmaa, jättääkö Hollanti virallisesti esitystään kokouksen aikana. EU:n ulkopuolinen Norja on sitoutunut nostamaan apunsa yhteen prosenttiin vuoteen 2005 mennessä.

Monterreyssa Norja on antanut ymmärtää, että tavoitteeseen päästäisiin jo aikaisemmin. Norjan kehitysapuministeri antoikin kokouksessa huutia Monterreyn kokouksen jo ennalta sovitulle loppuasiakirjalle.

-Hän ihmetteli, kuinka kehitysmaat kuuntelevat hiljaisina näin mitätöntä paperia, kertoi Folke Sundman.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat