Mainos

Bush: Ei aikataulua joukkojen lähdölle

Presidentti George Bush ei vieläkään halua asettaa päivämäärää amerikkalaisjoukkojen vetäytymiselle Irakista. Bushin mukaan aikataulu lähettäisi ympäri maailmaa viestin, että "Amerikka on heikko" ja "hylkää ystävänsä".

Yhdysvaltain presidentti George Bush torjui tänään Irak-politiikkaa linjaavassa puheessaan jälleen vaatimukset asettaa aikataulu amerikkalaisjoukkojen lähdölle Irakista. Bushin mukaan joukkojen lähtöä ei ratkaise "keinotekoinen aikataulu" vaan Irakin olosuhteet.

- Jotkut vaativat vetäytymiselle aikataulua. Monet joukkojemme vetäytymisen keinotekoista aikataulua ajavat ovat vilpittömiä, mutta itse uskon heidän olevan vilpittömästi väärässä, Bush sanoi.

Bushin mukaan aikataulu lähettäisi ympäri maailmaa viestin, että "Amerikka on heikko" ja "hylkää ystävänsä".

- Joukkojemme vetäminen pois ennen kuin ne ovat saavuttaneet tavoitteensa ei ole voittoon vievä suunnitelma, Bush jatkoi puheessaan Yhdysvaltain merisotakoulussa Annapolisissa.

Bush arvioi Irakin asevoimien olevan kehittymässä itsenäisemmiksi ja taitavammiksi. Hän vakuutti irakilaisjoukkojen edistyneen tasaisesti vaikka myönsikin sotilaiden ja poliisien koulutuksen kohdanneen "joitain takaiskuja".

Irakilaisjoukkoja on arvosteltu epäitsenäisyydestä, ja tiettävästi vain yksi irakilaispataljoona tulee toistaiseksi toimeen ilman amerikkalaisten apua.

- Tosiasia on, että irakilaiset joukot ovat tulossa itsenäisemmiksi ja taitavammiksi. He puolustavat uutta demokratiaansa rohkeasti ja päättäväisesti. He taistelevat tänään ja huomenna vapauden puolesta, Bush sanoi.

"Kouluttaminen vaatii aikaa"

Bush on sanonut toistuvasti, että amerikkalaisjoukot voivat lähteä Irakista, kun irakilaiset voivat itse huolehtia turvallisuudestaan. Hän jatkoi puheessaan samalla linjalla sanoen, että Irakin turvallisuusjoukkojen edistyminen voi pedata tietä amerikkalaissotilaiden määrän vähentämiselle.

- Tavoitteemme on kouluttaa tarpeeksi irakilaisjoukkoja -- mikä vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Se on kuitenkin ajan ja vaivan arvoista, Bush sanoi.

Puheen alla Valkoinen talo julkisti Irak-strategian, jossa torjuttiin vaatimukset asettaa aikataulu joukkojen vetäytymiselle ja varoitettiin väkivallan Irakissa saattavan jatkua useita vuosia.

Bushin Irak-politiikan arvostelu kotimaassa on kasvanut, ja varsinkin oppositiossa olevat demokraatit ovat vaatineet presidentiltä joukkojen vetämisen aikataulua.

Irakissa on kuollut yli 2100 amerikkalaissotilasta sen jälkeen kun miehitys maaliskuussa 2003 alkoi. Lähes 16 000 amerikkalaista on haavoittunut.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.