Bush asetti lisäpakotteita Myanmarille

Yhdysvallat tiukentaa talouspakotteita sotilasjohtoa vastaan sekä laajentaa viisumeiden myöntämiskieltoa. Myanmarissa on järjestetty sotilasjuntan vastaisia mielenosoituksia jo viikon ajan.

Yhdysvallat on päättänyt asettaa uusia pakotteita Myanmarin sotilasjohtoa vastaan, Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on ilmoittanut puheessaan YK:ssa.

Bush myös vetosi kansainväliseen yhteisöön, jotta se tukisi pyrkimyksiä edistää demokraattisia uudistuksia Myanmarissa. Bush käytti maasta nimeä Burma, jona se tunnettiin ennen kuin sotilashallinto muutti nimen Myanmariksi.

- Ilmoitan joukosta toimia, joiden tarkoituksena on saada rauhanomainen muutos Burmaan, Bush sanoi puheessaan YK:n yleiskokouksessa.

Yhdysvallat tiukentaa talouspakotteita sotilasjohtoa ja sen taloudellisia tukijoita vastaan sekä laajentaa viisumeiden myöntämiskiellon koskemaan niitä, jotka ovat vastuussa räikeimmistä ihmisoikeuksien loukkauksista, Bush sanoi. Viisumikielto koskee myös heidän perheenjäseniään.

Bush sanoi, että ilmaisun-, kokoontumis- ja uskonnonvapauksia on vakavasti rajoitettu Myanmarissa. Etnisiä vähemmistöjä vainotaan, ja lapsityö, ihmiskauppa ja raiskaukset ovat tavallisia, Bush jatkoi puheessaan.

Bush kehotti YK:ta ja kaikkia kansoja käyttämään diplomaattisia ja taloudellisia keinoja, jotta myanmarilaiset saisivat vapautensa.

YK:n turvallisuusneuvosto on jakautunut suhtautumisessaan Myanmariin. Kiina ja Venäjä estivät tammikuussa vetollaan päätöslauselman, jossa maata kehotettiin lopettamaan vähemmistöjen ja oppositioryhmien vainoaminen sekä ryhtymään konkreettisiin toimiin kohti demokratiaa.

Kiina ja Venäjä perustelivat kantaansa sillä, että turvallisuusneuvosto ylittää valtuutensa, jos se puuttuu muissa YK-elimissä käsiteltävinä oleviin ihmisoikeuskysymyksiin.

Bush luetteli puheessaan myös muita "raakalaismaisia" hallituksia, jotka eväävät kansalaisiltaan perusoikeudet. Listalla olivat Iran, Syyria, Pohjois-Korea ja Valko-Venäjä.

Myanmarissa on viime päivinä järjestetty suurmielenosoituksia maata hallitsevaa sotilasjunttaa vastaan. Mielenosoitukset ovat laajimmat 20 vuoteen.

Myanmar on Kiinalle tärkeä kumppani

Suurvalloista eniten vaikutusvaltaa Myanmariin on Kiinalla. Kiina on maan tärkein kauppakumppani ja poliittinen suojelija.

Vaikka Kiina toistaiseksi onkin pidättynyt julkisesti arvostelemasta Myanmaria, se saattaa epävirallisesti pyrkiä vaikuttamaan maan sotilasjohtoon niin, että tilanne Myanmarissa pysyisi mahdollisimman vakaana. Pekingin olympialaisten lähestyessä maa ei halua rajojensa läheisyyteen epävakaata valtioita.

Toisaalta Myanmarin suuret maakaasu- ja öljyvarat ovat Kiinalle erittäin tärkeitä. Myanmarin kautta kulkee myös tärkeä reitti Bengalinlahdelle, mitä kautta energiavaroja toimitetaan Kiinaan.

Samaisista syistä myös Intia ja Venäjä ovat halukkaita ylläpitämään hyviä suhteita Myanmarin kanssa, mikä entisestään korostaa maan arvoa Kiinalle.

Joidenkin poliittisten tarkkailijoiden mukaan Kiinankaan vaikutusvalta ei välttämättä ole niin suuri, että se kykenisi kääntämään juntan pään, mikäli kenraalit päättävät ottaa käyttöön kovat otteet.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat