Mainos

Bush aloitti Euroopan-vierailunsa

Yhdysvaltain ohjuspuolustushankkeen ja ympäristöpolitiikan samoin kuin suhtautumisen kuolemanrangaistukseen uskotaan olevan keskeisiä aiheita presidentti George W. Bushin tänään alkaneella Euroopan-vierailulla. Bushin ensimmäinen vierailukohde oli Espanja, missä hän tapasi kuningas Juan Carlosin ja pääministeri Jose Maria Aznarin.

Bush on aloittanut Euroopan vierailunsa.

-Eurooppalaiset pääsevät toteamaan, että heillä on luotettava ystävä Bushin hallituksessa, vakaa ja uskollinen ystävä, Bush vakuutti eurooppalaisille toimittajille antamassaan haastattelussa. Huomenna Bush osallistuu Nato-maiden johtajien kokoukseen Brysselissä, ja ylihuomenna hän tapaa EU-johtajia Göteborgissa. Perjantain Puolan-vierailun jälkeen on vuorossa tapaaminen Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Sloveniassa.

Ilmastonsuojeluun liittyvien erimielisyyksien odotetaan nousevan esille Bushin matkan aikana käytävissä neuvotteluissa. Euroopassa on herättänyt laajaa vastustusta ja suuttumusta Bushin maaliskuinen ilmoitus, jonka mukaan Yhdysvallat irrottautuu ns. Kioton ilmastosopimuksesta. Sopimus on Bushin mukaan vastoin Yhdysvaltain etuja.

Euroopan-vierailunsa aattona Bush lupasi lisää tutkimuksia ilmansuojeluongelmien ratkaisemiseksi. Hän sanoi kuitenkin edelleen vastustavansa sitovia tavoitteita, joilla vähennettäisiin kasvihuonekaasuja. Bushin mukaan tieteelliset tosiseikat eivät ole riittäviä jyrkkien toimien perustaksi. Euroopassa on tunnettu myös huolta Bushin kaavailemasta uudesta ohjuspuolustusjärjestelmästä. Euroopassa on arveltu hankkeen voivan johtaa uuden varustelukierteen syntymiseen. Ohjuspuolustus on ilmeisesti keskeinen aihe Bushin tavatessa Venäjän presidentin Putinin Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa lauantaina. Venäjä vastustaa jyrkästi hanketta, joka sen mukaan on vastoin vuoden 1972 ohjustorjuntasopimusta.

"Ei kosto, vaan oikeutta"

Timothy McVeigh

Euroopassa on myös arvosteltu jyrkästi Oklahoman pommi-iskusta tuomitun Timothy McVeigh'n teloitusta Bushin Euroopan-vierailun aattona maanantaina. Kuolemanrangaistus ei ole nykyisin käytössä missään Euroopan maassa. -Kenelläkään - edes valtiolla - ei ole oikeuttaa tappaa, julisti tiistaina espanjalainen lehti La Vanguardia. Bush sen sijaan sanoi, ettei McVeigh'n teloitus merkinnyt kostoa, vaan oikeuden tapahtumista.

(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.