Mainos

Bush: Al-Quaida havittelee ydinaseita

Yhdysvaltain presidentin mukaan al-Quaida-järjestö havittelee ydinaseiden lisäksi kemiallisia ja biologisia aseita. Bushin puhe välitettiin satelliittilähetyksenä Varsovassa koolla olleille itäisen Euroopan johtajille, jotka käsittelivät terrorisminvastaista taistelua.

George Bush kommentoi

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush syytti tänään ensimmäistä kertaa Osama bin Ladenin al-Quaida-järjestöä kemiallisten, biologisten ja ydinaseiden havittelemisesta. Hän antoi myös ymmärtää, että al-Quaida saattaa olla syypää pernaruton levittämiseen Yhdysvalloissa, missä tauti on vaatinut tähän mennessä neljä kuolonuhria.

Bushin puhe välitettiin satelliittilähetyksenä Varsovassa koolla olleille itäisen Euroopan johtajille, jotka käsittelivät terrorisminvastaista taistelua. Bush huomautti, että al-Quaida muodostaa samanlaisen uhkan vapaudelle kuin natsi-Saksa ja neuvostototalitarismi viime vuosisadalla. Bushin mukaan samankaltaisuudet tulevat esille siinä, että mielipide-eroja ei sallita, pidetään kiinni mielipuolisista koko maailmaa kattavista suunnitelmista ja halutaan hallita jokaisen ihmisen koko elämää.

-Olemme nähneet näiden terroristien todellisen luonteen, Bush sanoi. Bush huomautti, ettei mikään maailmankolkka ole suojassa järjestön toiminnalta.

-Al-Quaida toimii yli 60 maassa, niiden joukossa myös eräitä Keski- ja Itä- Euroopan maita. Nämä terroristiryhmät yrittävät horjuttaa kokonaisia kansakuntia ja alueita, hän sanoi.

-Ne havittelevat kemiallisia, biologisia ja ydinaseita. Jos heillä olisi tarvittavat resurssit, vihollisemme uhkaisivat jokaikistä valtiota ja mahdollisesti koko sivilisaatiota, presidentti totesi.

Kiitosta liittolaisille

Bush suitsutti kiitosta Yhdysvaltain eurooppalaisille liittolaisille heidän panoksestaan terrorisminvastaisessa taistelussa. Hän toivoi transatlanttiselle yhteistyölle jatkoa.

-Yli 50 vuotta sitten alueenne kansat joutuivat kärsimään ideologisen sorron alla, missä ihmisarvoa yritettiin polkea, hän totesi.

Varsovan kokoukseen osallistuivat johtajat Albaniasta, Bosniasta, Bulgariasta, Kroatiasta, Tshekistä, kaikista kolmesta Baltian maasta, Unkarista, Makedoniasta, Moldovasta, Romaniasta, Slovakiasta, Sloveniasta, Ukrainasta ja Jugoslaviasta. Yksipäiväisessä kokouksessa oli määrä hyväksyä kokousjulistuksen lisäksi myös erillinen terrorisminvastainen toimintaohjelma.

-Haluamme laatia toimintaohjelman, johon listataan kaikkia maita sitovat päämäärät, sanoi Marek Siwiec, joka johtaa Puolan presidentin Aleksander Kwasniewskin turvallisuusneuvostoa.

Itä-Euroopan tuki Yhdysvaltain pommituksille Afganistanissa on viime aikoina heikentynyt tuntuvasti. Tuoreen kyselyn mukaan enää kaksi kolmasosaa puolalaista kannattaa omien joukkojen lähettämistä Afganistaniin. Ilmaiskujen alkaessa lokakuussa yhtä moni puolalainen kannatti omien joukkojen osallistumista sotatoimiin.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.