Mainos

Burundin vallankaappausyritys epäonnistui

Afrikkalaisessa Burundissa on yritetty vallankaappausta, joka kuitenkin on maan armeijan edustajan mukaan estetty.

Burundin lippu

Keski-Afrikassa sijaitsevan Burundin radiossa luettiin tänään päivällä tiedotus, jossa kerrotaan, että maan hallitus ja presidentti Pierre Buyoya on syrjäytetty ja vallan on ottanut Kansallinen nuorpatrioottinen rintama. Radiotiedotteen mukaan maahan oli julistettu ulkonaliikkumiskielto. Samaan aikaan pääkaupungin Bujumburan kaduilta kuului ammuskelua.

Vallankaappausyritys on epäonnistunut, sanoi Burundin armeijan edustaja Martin Nkurikiye myöhemmin tänään. Presidentti Buyoyakin on kiistänyt kaappaustiedon, kertoi sisällissodassa välittäjänä toimiva Etelä-Afrikan entinen presidentti Nelson Mandela illansuussa.

Nuorten isänmaanystävien nimissä puhunut sotilas oli iltapäivällä sanonut Burundin radiossa, että ihmisiä surmaavan hallituksen aika on ohi. Burundin ylimmäksi hallintoelimeksi oli sotilaan lukeman tiedotteen mukaan perustettu Nuorison kansallinen isänmaallinen rintama. Liikettä johtaa luutnantti Pasteur Ntarutimana, jonka arveltiin kuuluvan maan tutsivähemmistöön.

Burundin armeijan joukot piirittivät valtion radioaseman rakennusta vielä illalla. Armeijan edustajan mukaan armeija neuvotteli radioaseman kaappaajien kanssa.
-Jos he eivät antaudu, meidän täytyy tehdä rynnäkkö, sanoi nimettömänä pysytellyt armeijan edustaja.

Ranskan ulkoministeriön edustajan mukaan ei ole olemassa todisteita siitä, että vallankaappausyritys olisi onnistunut, mutta tilanne oli hänen mukaansa "sekava". Sotilaat olivat tunkeutuneet pääkaupungissa kaikkiin hallituksen rakennuksiin ja pakottaneet siellä työskentelevät poistumaan, kertoi muuan virkamies, johon saatiin yhteys naapurimaan Ruandan pääkaupungista Kigalista. Kaupunkiin on myös julistettu yöllinen ulkonaliikkumiskielto.

Mandela oli tiedottajansa mukaan puhunut sekä presidentti Buyoyan että Bujumburassa olevien hallituksen virkamiesten kanssa.

Pierre Buyoya, Burundin presidentti


-Hallituksen toimintaan ei ole puututtu, mutta aseistautuneet miehet ovat miehittäneet radioaseman, kertoi tiedottaja Zelda la Grange.
-Burundissa on paljon aseistautuneita miehiä emmekä me tiedä keitä nämä miehet edustavat.

Burundin presidentti Buyoya oli iltapäivällä Gabonissa Keski-Afrikan länsirannikolla neuvottelemassa vuodesta 1993 raivonneen sisällissodan lopettamisesta tärkeimmän hallitusta vastaan taistelevan hutujohtajan kanssa. Buyoya kaappasi vallan vuonna 1996.
(STT-Reuters-AP-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.