Mainos

Burundin rauhanneuvottelut käynnistyivät

Burundin yhdeksän vuotta jatkuneen sisällissodan lopettamiseen tähtäävät rauhanneuvottelut aloitettiin Tansaniassa tänään. Neuvottelupöytään istuivat hutu-heimoon kuuluvat kapinallisryhmät sekä tutsi-heimon johtama hallitus. Tansanian presidentti Benjamin Mkapa ja Etelä-Afrikan varapresidentti Jacob Zuma varoittivat osapuolia siitä, että kansainvälinen yhteisö ei enää siedä viivyttelyä rauhanteossa.

-On tullut aika saada rauha Burundiin. Tämä on mahdollisuutenne, älkää hukatko sitä, Zuma sanoi.

Neuvotteluista ei odoteta helppoja, ja niiden alkamisesta huolimatta taistelut Burundissa armeijan ja kapinallisten FDD- ja FNL-ryhmien välillä ovat jatkuneet. Asiantuntijat myös arvelevat, että kapinallisryhmät ovat hajonneet niin moniin osiin, ettei jokaisen edustaja ole paikalla neuvotteluissa.

Tulitaukosopimuksen luonnoksessa esitetään uutistoimisto AFP:n tietojen mukaan mm. taistelevien osapuolten yhteistoimintaelimen perustamista, YK:n rauhanturvaajien kutsumista maahan sekä aseistettujen ryhmien aseistariisuntaa. Lisäksi maan turvallisuusjoukot tulisi uudistaa. Kapinalliset ovat vaatineet hutuille yhtä suurta edustusta armeijassa kuin tutseilla on, mutta tutsien ei uskota taipuvan vaatimukseen.

Burundin sisällissota alkoi vuonna 1993, ja siinä arvioidaan kuolleen ainakin 200 000 ihmistä, heistä suurin osa siviilejä. Tutsit ovat olleet Burundissa vallassa vuodesta 1962. Sisällissota syttyi, kun tutsimilitantit surmasivat hutupresidentti Melchior Ndadayen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.