Mainos

Burundi karkottaa tuhansia hutuja

Burundi karkotti viime yönä maan pakolaisleireiltä tuhansia hutuja takaisin tulomaahansa Ruandaan. YK:n pakolaiskomission UNHCR:n edustaja Paul Stromberg kertoi tänään uutistoimisto Reuterille, että Burundi aikoo karkottaa tämän päivän aikana vielä 6 000-7 000 hutua. Hutuja on saapunut Ruandaan viime perjantain jälkeen yhteensä jo lähes 11 000.

Ruandan viranomaiset sanoivat, että perjantaina alkaneet karkotukset jatkuvat huolimatta UNHCR:n esittämistä vastalauseista. Strombergin mukaan merkit viittaavat siihen, että myös Burundin suurin pakolaisleiri, jossa on 41 000 pakolaista, tyhjennetään.

Burundin valtio on aiemmin ilmoittanut pyrkimyksekseen karkottaa armeijaa apuna käyttäen takaisin kaikki Ruandasta tulleet hutut, joita burundilaisilla leireillä oli ennen karkotusten aloittamista noin 85 000.

YK:n turvallisuusneuvosto koolle tänään

YK:n pääsihteeri Boutros Boutros-Ghali esitti eilen vetoomuksen, jossa hän pyysi kansainvälistä yhteisöä ryhtymään "välittömästi kouriintuntuviin toimiin". Hutujen ja tutsien välisten etnisten jännitteiden pelätään johtavan samanlaiseen katastrofiin, joka nähtiin Ruandassa vuonna 1994. YK:n turvallisuusneuvosto aikoo neuvotella Burundin tilanteesta tänään.

Länsidiplomaatit ovat kuitenkin jo ehtineet ilmoittaa, etteivät länsimaat ole valmistautuneet lähettämään alueelle monikansallisia joukkoja, jollaisten perustamista Boutros-Ghali on usein vaatinut. Burundin valtio pyysi ulkomaista sotilasapua viime kuussa Tansaniassa pidetyssä alueellisessa kokouksessa.

Viikonlopun aikana Burundin keskiosassa sijaitsevaan pakolaisleiriin tehtiin hyökkäys, jossa sai surmansa noin 300 ihmistä, jotka luultavasti olivat tutseja. Hutut ja tutsit syyttävät kuitenkin verilöylystä toisiaan, ja myös tiedot uhrien etnisestä taustasta vaihtelevat. Boutros-Ghalin mukaan YK ei ole saanut varmaa tietoa joukkomurhan tekijöistä. Uhreille on määrä pitää tänään joukkohautajaiset.

Hutujen ja tutsien yhteenotoissa on Burundissa kuollut vuodesta 1993 alkaen jo yli 50 000 ihmistä.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.