Burman Suu Kyi tapasi YK-lähettilään

Kaksikko keskusteli tunnin ajan, minkä jälkeen Suu Kyi kuljetettiin takaisin arestiin. Tapaamisesta ei annettu mitään tietoja julkisuuteen.

Burman oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi pääsi tänään toista kertaa tänä vuonna hetkeksi pois kotiarestista, kun hän tapasi YK:n erityislähettilään Ibrahim Gambarin Rangoonissa. Edellisellä kerralla toukokuussa arestin keskeytymisen syy oli täsmälleen sama.

Kaksikko keskusteli noin tunnin ajan valtion vierastalossa, minkä jälkeen Suu Kyi kuljetettiin tiukasti vartioituna takaisin arestiin. Tapaamisesta ei annettu mitään tietoja julkisuuteen.

Gambari on Burmassa nelipäiväisellä vierailulla, jonka aikana hän on yrittänyt painostaa maata hallitsevaa sotilasjunttaa demokraattisiin uudistuksiin ja Suu Kyin vapauttamiseen.

YK:n turvallisuusneuvosto kaavailee päätöslauselman antamista Burman tilanteesta. Yhdysvallat, joka on kovaäänisimmin lauselmaa vaatinut, on ilmoittanut, että sen sisällöstä päätetään Gambarin vierailun jälkeen.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan sanoi aikaisemmin kuluneella viikolla, että Gambarin matkan tuloksena tulisi olla "näkyviä parannuksia maan ihmisoikeustilanteessa".

Burman sotilashallitus jatkoi Suu Kyin kotiarestia vuodella Gambarin edellisen vierailun jälkeen, vaikka muun muassa Annan kehotti Burmaa vapauttamaan Nobel-palkitun oppositiojohtajan välittömästi.

Suu Kyi, 61, on viettänyt 11 viimeksi kuluneista 17 vuodesta vankeudessa ja kotiarestissa.

Ennen Suu Kyin tapaamista Gambari tapasi hänen NLD-puolueensa korkea-arvoisia jäseniä. Puolueen mukaan Suu Kyi haluaa avata keskusteluyhteyden sotilasjuntan kanssa.

NLD voitti vuoden 1990 vaalit ylivoimaisesti, mutta sotilasjuntta ei ole koskaan tunnustanut voittoa.

Gambari seurasi perjantaina myös maan kansalliskokouksen istuntoa. Kansalliskokouksen on määrä sorvata uusi perustuslaki, joka aikanaan alistetaan kansanäänestykseen.

Juntta on laatinut seitsenkohtaisen ohjelman demokratian palauttamiseksi, mutta ei ole antanut aikataulua sen toteuttamiselle. Ohjelman on määrä huipentua vapaisiin vaaleihin.

Arvostelijoiden mukaan kansalliskokous ja demokratiaohjelma ovat pelkkää savuverhoa, jonka tarkoituksena on peittää juntan aikeet jatkaa edelleen vallassa.

(MTV3-STT-AFP-AP)

Lue myös:

    Uusimmat