Burman juntta valmistautuu parlamenttivaaleihin

Burmassa valmistaudutaan myöhemmin tänä vuonna pidettäviin parlamenttivaaleihin, jotka ovat ensimmäiset 20 vuoteen. Arvostelijoiden mielestä vaalit ovat pelkkä lavastus, jolla maata johtava sotilasjuntta voi perustella otteensa vallasta.

Juntta on laatinut vaaleja varten uusia lakeja, joista julkisuuteen tihkui tänään ensimmäisiä tietoja. Vaalien tarkkaa päivämäärää ei ole vielä ilmoitettu, mutta yleisesti uskotaan, että ne pidetään loka- tai marraskuussa.

Maahan perustetaan muun muassa uusi vaalilautakunta, jonka tehtävänä on laatia äänestyslistat, määrätä vaalipiirit ja valvoa, että puolueet noudattavat lakeja.

Juntta itse valitsee lautakunnan jäsenet, joita on ainakin viisi. Kaikkien heidän on oltava yli 50-vuotiaita "juntan mielestä kyvykkäitä ihmisiä", jotka ovat kuuliaisia valtiolle eivätkä minkään poliittisen puolueen jäseniä.

Lautakunta voi lain mukaan lykätä tai keskeyttää vaalit niissä vaalipiireissä, joissa rehellisiä ja oikeudenmukaisia vaaleja ei voida järjestää luonnonkatastrofin tai turvallisuustilanteen heikentymisen vuoksi.

Burmassa järjestettiin edellisen kerran vaalit vuonna 1990. Ne voitti oppositiojohtajan Aung San Suu Kyin johtama NLD-puolue, mutta juntta mitätöi vaalitulokset ja määräsi Suu Kyin kotiarestiin.

(MTV3 - STT - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat