Burkakielto astui voimaan Ranskassa

Ranskassa on tänään astunut voimaan burkakielto. Kiistelty laki kieltää julkisilla paikoilla musliminaisten käyttämät täysin peittävät burkat ja vain silmät paljastavat niqabit.

Lain rikkomisesta voi seurata 150 euron sakot. Miehet, jotka pakottavat naiset käyttämään huntua, voivat saada jopa 30 000 euron sakot tai vankeusrangaistuksen.

Ranskassa asuu noin viisi miljoonaa muslimia. Vain parintuhannen naisen arvioidaan käyttävän burkaa tai niqabia.

Ranskan poliisi sai viime viikolla ohjeet kiellon valvomisesta. Ohjeiden mukaan huntuja ei saa poistaa naisilta väkisin. Kielto ei myöskään koske huntujen käyttämistä yksityisautoissa. Näihin tapauksiin voidaan mahdollisesti puuttua tieturvallisuuden nimissä, poliiseja neuvotaan.

Kielto on herättänyt muslimien keskuudessa uhmaa. Ranskalainen kiinteistökauppias on kehottanut naisia jatkamaan burkan käyttöä ja luvannut auttaa ihmisiä sakkojen maksussa. Hän on kehottanut kaikkia huntujen kannattajia kokoontumaan Notre Damen katedraaliin rukoilemaan.

Uhmaajiin kuuluu myös 32-vuotias Kenza Drider, joka aamulla lähti junalla Avignonista Pariisiin niqabiin verhoutuneena.

— Laki loukkaa eurooppalaisia oikeuksiani, oikeutta vapaaseen liikkumiseen ja uskonnolliseen vapauteen. En voi muuta kuin puolustaa näitä oikeuksia, Drider sanoi.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat