Mainos

Bulgarian kriisineuvottelut tuloksettomia

Bulgarian sosialistinen hallituspuolue tyrmäsi tänään ajatuksen ennenaikaisista vaaleista. Presidentti Zhelyu Zhelev puolestaan torjui sosialistien ehdotuksen uuden hallituksen nimittämisestä maahan.

Aiemmin päivällä presidentti Zhelev, maan turvallisuuspäälliköt ja tärkeimpien poliittisten puolueiden edustajat epäonnistuivat yrityksissään ratkaista maata ravistelevaa sisäpoliittista kriisiä. Neuvottelut asiasta päättyivät tuloksettomina, kertoi eräs oppositiojohtaja.

Oppositiossa olevan demokraattisten voimien liiton parlamenttiryhmän johtaja Yordan Sokolov varoitti, etteivät oppositiojohtajat ehkä pysty enää hillitsemään mielenosoittajia, jotka valtasivat parlamenttirakennuksen 10 tunniksi eilen. He ovat epätoivoisia ihmisiä ja heidän vihaansa on vaikea hillitä, hän sanoi.

Sokolev kertoi Zhelevin ja demokraattisten voimien liiton ehdottaneen, että parlamentille esitettäisiin maanantaina uusia vaaleja. Parlamentissa enemmistössä olevat sosialistit olivat kuitenkin torjuneet ajatuksen.

Zhelev sanoi ranskalaisen Le Monde -lehden haastattelussa, että ennenaikaiset vaalit ovat ainoa tie maata horjuttavasta sisäpoliittisesta kriisistä.
-Maamme tarvitsee uudistuksia, joiden on oltava huomattavasti laajakantoisempia kuin mitä nykyiset poliittiset voimat ovat ehdottaneet, Zhelev sanoi.

Mielenosoitukset jatkuivat

Arviolta 100 000 mielenosoittajaa kerääntyi Sofian katedraalin aukiolle ja parlamenttitalon läheisyyteen vauhdittamaan opposition vaatimuksia ennenaikaisista vaaleista.
-Ensimmäistä kertaa voimme olla ylpeitä siitä, että olemme bulgarialaisia ja siitä, että koko maailma seuraa meitä. Toivomme, että pystymme vielä parempaan kuin serbialaiset veljemme, sanoi 33-vuotias Dimitar Trifonov.

Pääoppositiopuolueen demokraattisten voimien liiton puheenjohtaja Ivan Kostov vetosi kansalaisiin, jotta he kerääntyisivät päivittäin mielenosoituksiin, kunnes sosialistit myöntyvät järjestämään ennenaikaiset vaalit.

Mellakkapoliisit saivat tänään vahvistuksia Sofian keskustassa. Mielenosoittajien ja poliisin yhteenotoissa on loukkaantunut kaksi päivää kestäneissä yhteenotoissa lähes 200 ihmistä, heidän joukossaan myös poliiseja ja turvallisuusjoukkojen jäseniä.

Ei uutta hallitusta

Virkansa muutaman päivän kuluttua jättävä presidentti Zhelyu ilmoitti, ettei hän aio nimittää sisäministeri Nikolai Dobrevia uudeksi pääministeriksi sosialistien ehdotuksen mukaisesti. Hallituspuolue sosialistit ajautui joulukuun lopussa kriisiin, kun pääministeri Zjan Videnov erosi tehtävästään. Pian Videnovin eron jälkeen koko hallitus ilmoitti jättävänsä tehtävänsä.

Uudeksi pääministeriksi sosialistit haluavat entisen sisäministerin Dobrevin, joka on ollut viime päivien mielenosoitusten erityinen maalitaulu. Mielenosoittajat ovat selvästi ilmaisseet, etteivät he halua "poliisia" maan johtoon. Marraskuussa presidentinvaalit voittanut opposition ehdokas Petar Stoljanov vannoo virkavalansa ensi sunnuntaina.

Kymmenen tunnin piiritys

Mellakkapoliisi mursi aamuyöllä kymmenen tuntia jatkuneen parlamenttitalon piirityksen. Virallisen uutistoimiston BTA:n mukaan lähes sata ihmistä loukkaantui poliisin ja mielenosoittajien välillä syntyneissä yhteenotoissa parlamenttitalon edustalla. Poliisi raivasi paukkupatruunoita ja kumiluoteja käyttäen hallitsevan sosialistipuolueen parlamenttiedustajille tien rakennuksesta väkijoukon läpi.

Hallitus on kehottanut sisäministeriä ryhtymään kaikkiin tarvittaviin toimiin strategisten paikkojen turvallisuuden takaamiseksi. Oppositio on ilmoittanut jatkavansa mielenosoituksia ja järjestävänsä maanantaina yleislakon, elleivät sosialistit suostu ennenaikaisten vaalien järjestämiseen.

Pääoppositiopuolueen eli demokraattisten voimien liiton parlamenttiedustajat jäivät edelleen parlamenttirakennukseen. Edustajat ovat vannoneet pysyvänsä rakennuksessa kunnes heidän vaatimuksiinsa vaaleista suostutaan. Kyseessä ovat pahimmat poliittiset levottomuudet Bulgariassa sen jälkeen kun maa luopui yksipuoluejärjestelmästä vuonna 1989.

Venäjä huolissaan tilanteesta

Venäjä ilmaisi huolestuneisuutensa Bulgarian sisäpoliittisen kuohunnan vuoksi. Venäjän ulkoministeriö vetosi hallitsevaan sosialistipuolueeseen ja oppositioryhmiin, jotta ne ratkaisisivat keskinäiset erimielisyytensä neuvottelemalla.

Ministeriön antamassa julkilausumassa todetaan, että jännityksen kiristyminen Bulgariassa - mukaanlukien väkivallan leviäminen kaduille ja useiden ihmisten loukkaantuminen - luonnollisesti antaa aihetta huoleen.

Tilanne on sitäkin huolestuttavampi, kun kyseessä on ystävällismielinen Bulgaria, joka on viime vuosina ansainnut maineen Balkanin 'vakaana saarekkeena', ministeriö totesi.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.