Mainos

Bulgaria yhä poliittisessa umpikujassa

Bulgarian uusi presidentti Petar Stojanov aloitti tänään neuvottelut maan poliittisen kriisin ratkaisemiseksi. Yhteisymmärrykseen ei kuitenkaan päästy, ja sosialistit jatkoivat uuden hallituksen kokoamista. Oppositio uhkasi puolestaan yleislakolla, jos nämä entiset kommunistit eivät luovu vallasta.

Käytännössä Bulgaria on ollut ilman hallitusta joulukuusta saakka, jolloin pääministeri erosi tehtävästään. Sosialisteilla on enemmistö parlamentissa, ja lain mukaan presidentin on pyydettävä heitä muodostamaan hallitus. Edellinen presidentti Zhelju Zhelev ei suostunut sitä tekemään, koska Bulgarian kansalaismielipide on kääntynyt voimakkaasti sosialisteja vastaan.

Oppositio on osoittanut mieltään 16 päivää peräkkäin vaatien ennenaikaisia vaaleja. Tärkeimmän oppositioryhmän johtaja Ivan Kostov uhkasi tänään yleislakolla, jos sosialistit muodostavat uudenkin hallituksen. Hän sanoi toivovansa, että sosialisteilla olisi järkeä vapaaehtoisesti väistyä hallituksesta.

-Ymmärrämme presidentin perustuslaillisen velvollisuuden tarjota hallituksen muodostamista sosialisteille, mutta heidän velvollisuutensa on kieltäytyä siitä, koska kansan mielipide on heitä vastaan, Kostov muotoili.

Sosialistit ilmoittivat edelleen haluavansa muodostaa hallituksen sisäministeri Nikolai Dobrevin johdolla. Oppositio vastustaa kiivaasti Dobrevia, jota se pitää syyllisenä poliisin ja mielenosoittajien välillä puhjenneisiin väkivaltaisuuksiin.

Presidentti Stojanov aikoo jatkaa neuvotteluja opposition ja sosialistien kanssa lähipäivinä. Hänen odotetaan päättävän vasta sen jälkeen, kenelle hän antaa hallituksen muodostajan tehtävät.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.