Mainos

Budjettivajeet ehkä EY-tuomioistuimeen

EU:n komission mukaan valtiovarainministereiden päätös olla rankaisematta Ranskaa ja Saksaa niiden budjettivajeista huolimatta on laiton.

EU:n komissio päättää ensi viikolla, viekö se oikeuteen valtiovarainministereistä koostuvan Ecofin-neuvoston marraskuisen päätöksen, jolla Ranska ja Saksa selvisivät ilman rangaistusta EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen rikkomisesta.

Komission lakiosasto ilmoitti myöhään eilen, että se pitää neuvoston joustavuutta laittomana. Espanjalainen talouskomissaari Pedro Solbes korosti Brysselissä tänään, ettei neuvoston ratkaisu noudattanut sopimuksen henkeä. Tilannetta ei voida sivuuttaa, koska neuvoston päätös hämäröittää vakaussopimuksen perusteita.

-Komission on nyt palautettava tasapaino, ja se aikoo paneutua täydellä roolillaan vakaussopimuksen ylläpitoon. Tilanne on ajautunut niin vaikeaksi, että komissiolla on perusteltu syy selvityttää asia EY-tuomioistuimessa, Solbes sanoi.

Solbesin mukaan ministerineuvoston kurittamista tärkeämpää olisi hakea oikeudesta selvät linjat sille, miten vakaus- ja kasvusopimusta jatkossa noudatetaan. Loivennusta lausuntoon toi myös Solbesin ilmoitus, jonka mukaan komissio tulee pohtimaan muutoksia tapoihin, joilla vakaussopimusta ja sen noudattamista on tähän mennessä käsitelty. Hän viittasi muun muassa keinoihin, joilla kansalliset eroavuudet voitaisiin ottaa paremmin huomioon. Solbes kuitenkin vakuutti vankasti, että mahdolliset muutokset voidaan tehdä muuttamatta itse vakaus- ja kasvusopimusta.

Ranskan ja Saksan julkisen talouden alijäämän ennakoidaan ylittävän vakaussopimuksen rajan tänä vuonna jo kolmantena vuonna peräkkäin. Sopimus edellyttää jäsenvaltioiden pitävän budjettialijäämänsä enintään kolmessa prosentissa bruttokansantuotteesta. Jos se ei onnistu, komission edellytetään pistävän vireille rankaisutoimet, joista tiukimmat etenevät rahalliseen kuritukseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.