Budjettivajeen muutoksen syynä ennakointi

Valtiovarainmisteriön mukaan Tilastokeskuksen julkisyhteisöjen alijäämää koskevien tietojen muuttuminen ei perustunut virheeseen. Muutokset aiheutuivat siitä, että helmikuun luvuissa Tilastokeskuksella ei ollut käytettävissään koko viime vuotta koskevia tietoja.

Ministeriö sai perjantaina Tilastokeskukselta selvityksen siitä, miksi Tilastokeskuksen arvio julkisyhteisöjen alijäämästä kohosi kevään 2,6 prosentista 3,1 prosenttiin heinäkuussa.

Jo aiemmin Tilastokeskus ilmoitti, että kyseessä on normaali tilastointiin liittyvä poikkeama. Ministeriölle annetussa selvityksessäkin tilastojen laatijat toteavat, että ennakkotietoja annettaessa helmikuussa heillä oli käytettävissään viime vuodelta vain 10 kuukauden tiedot ja joiltain osin vain kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen tiedot. Tilastokeskus korostaa, etteivät viime vuotta koskevat luvut muuttuneet tarkistuksessa poikkeuksellisen paljon vuosien 1991-1995 tarkistuksiin verrattuna.

Selvityksen saatuaan ministeriö tähdentää, ettei lukujen muuttuminen aiheutunut virheistä, vaan nimenomaan tietojen ennakollisuudesta. Harmilliseksi tilastolukujen muuttumisen teki se, että keväisellä 2,6 prosentin luvulla Suomi täytti rahaliitto Emun julkisyhteisöjen alijäämää koskevan ehdon. Emu-kriteerin mukaan julkisyhteisöjen alijäämä saa olla korkeintaan kolme prosenttia bruttokansantuotteesta. Heinäkuun 3,1 prosentilla Suomi ei tämän ehdon osalta ollut Emu-kelpoinen viime vuoden luvuilla.

Rahaliittoon menon kannalta asia ei kuitenkaan ole merkityksellinen. Kun rahaliittoon osallistujista ensi keväänä päätetään, päätökset tehdään tämän vuoden lukujen perusteella. Valtiovarainministeriö on monesti vakuuttanut, että tänä vuonna Suomi varmasti täyttää Emu-kriteerin myös julkisyhteisöjen alijäämän osalta. Muut Emu-ehdot Suomi jo täyttääkin.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat