Mainos

Budjettisopu löytyi kipeimmistä leikkauksista luopumalla

Ensi vuoden budjetti on käytännössä valmis. Ensi viikon yhteisneuvotteluihin jäi vain pari asiaa. Valtiovarainministeri Sauli Niinistö ei peitellyt tyytyväisyyttään - toisaalta omaan esitykseensä, toisaalta hallitustovereihin.

Pelkkiä ruusuja Niinistö ei kuitenkaan jaellut. Joiltakin osin hänen mielestään nimenomaan tiedotus meni pieleen. Muun muassa sairausvakuutuslaista saatettiin julkisuuteen virheellistä tietoa ennen aikojaan. Niinistö moittikin ministerikollegaansa Sinikka Mönkärettä hätäilystä.

Kipeimmistä leikkausvaatimuksista on luovuttu. Sairausvakuutuksen omavastuut säilyvät nykyisellään ja maatalouslomitus saa esitetyt rahansa. Myöskään kiistelty päivähoito-oikeuksien leikkaus ei ainakaan tässä vaiheessa toteudu.

Budjetin loppusummaksi tulee 187,5 miljardia markkaa. Lisälainaa joudutaan ottamaan kaksi miljardia. Valtionyhtiöiden yksityistämisrahojen turvin ehkä päästään jopa velanlyhennyksen puolelle.

Ensi viikon budjettiriihessä hiertänevät eniten kehitysyhteistyörahat. Ero esityksen ja tarjouksen välillä on runsaat 200 miljoonaa markkaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.