Mainos

Budjettiriihi käyntiin sopuisasti

Pääministeri arvioi, että tänään alkaneessa budjettiriihessä päätetään vain muutamista pienehköistä asioista. Tänään budjettiin kirjattiin yhdeksän poliittisen valtiosihteerin viran määräraha.

Poliittisten valtiosihteerien virat tulevat ensi vuoden budjettiin.

Hallitus on kirjannut talousarvioesitykseensä määrärahan yhdeksän poliittisen valtiosihteerin viran perustamiseen. Rahaa virkoihin kuluu 1,5 miljoonaa euroa. Valtiosihteerit aloittavat työnsä ensi vuoden alusta, jos eduskunta hyväksyy määrärahan ja virkoja koskevan lakiesityksen.

Valtiovarainministeri Antti Kalliomäen mukaan yhden valtiosihteerin toimenkuva voisi olla esimerkiksi idänkauppa, lähialueet ja Venäjä-Suomi-suhteet.

Vanhanen: Budjettiriihi sujuu sopuisasti

Hallituksella ei ole pääministeri Matti Vanhasen mukaan mitään suuria kiistoja ratkottavana aamupäivällä alkaneessa budjettiriihessään. Pääministerin mukaan valtiontalous on hyvällä tolalla. Vanhanen muistuttaa myös, että ministeriöt ovat yleensä pysyneet kehyspäätöksissä hyväksytyissä menotasoissa.

Varsinaiseen budjettiriiheen onkin Vanhasen mukaan jäänyt vain muutamia pienehköjä asioita, kun veropäätöksetkin odottavat tulopoliittista ratkaisua.

Hallitus päättää budjettiriihessä valtion osallistumisesta ja osuudesta sairausvakuutuksen maksu-uudistukseen, jossa sairausvakuutus jaetaan työtulo- ja sairaanhoitovakuutukseen. Uudistus tulee voimaan vuonna 2006. Keskustelua käydään kotitaloustyön teettämisestä koskevan verovähennyksen laajentamisesta. Esillä on ollut muun muassa lasten mahdollisuus ostaa hoivapalveluja vanhemmilleen.

Puhetta aikaansaavat myös tie- ja ratahankkeet sekä lasten ja nuorten psykiatriseen hoitoon vaadittu korvamerkitty määräraha. Matalapalkka-alojen työllisyyden parantamista koskevasta työnantajamaksujen alentamisesta vuonna 2006 tehdään vain periaatteellinen ratkaisu. Mallista ja panostuksen suuruudesta päätetään vasta ensi vuonna.

Budjettiriihessä hyväksytään myös todennäköisesti eläkeratkaisu, jolla päästetään runsaat 3000 pitkäaikaistyötöntä heille räätälöidylle eläkkeelle. Hanketta linjattiin jo viime keväänä sosiaalipoliittisessa ministeriryhmässä. Kertaluonteinen ratkaisu koskee niitä viimeksi kuluneen vuoden aikana työmarkkinatukea saaneita henkilöitä, jotka ovat syntyneet vuosina 1941-1947 ja olleet työttöminä yli 10 vuotta. Heidän pääsynsä eläkkeelle maksaa muutamia miljoonia euroja.

Ministerit saavat myös tilannekatsauksen alkoholiveron alentamisen vaikutuksista. Mahdollisiin verotarkistuksiin palataan vasta loppusyksystä.

Kalliomäki ei ota kantaa alkoholiverotukseen

Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki ei suostu arvioimaan, muuttaako hallitus kiistaa herättäneitä alkoholiverojen alennuksia, kun asiaan palataan mahdollisesti ensi vuoden alkupuolella.

- Tässä vaiheessa ei voi ennakoida yhtään sitä, pitääkö tehtyjä päätöksiä muuttaa. Se mitä veropäätöksiä tehtäessä ennakoitiin, näyttää toteutuvan yllättävän selkeästi, Kalliomäki sanoi hallituksen budjettiriihen tiedotustilaisuudessa.

Hallitus sai budjettiriihensä aluksi pari selvitystä veronalennusten erilaisista seurauksista. Kalliomäen mukaan seurantatiedot eivät ole vielä riittävän luotettavia, jotta uusia ratkaisuja voitaisiin vielä tehdä.

Kalliomäki piti iltapäivällä mahdollisena, että talousarvioesityksen viimeistely olisi tehty jo yhdessä päivässä. Kalliomäki korosti jälleen keskitetyn työmarkkinaratkaisun merkitystä talouskasvun ja työllisyyden edistämiseksi. Hän myönsi, että ensi vuodelle ennustettu vajaan kolmen prosentin talouskasvu ei riitä hallituksen asettaman työllisyystavoitteen toteuttamiseksi. Paljonko hallitus on valmis satsaamaan rahaa uudistukseen, riippuu Kalliomäen mukaan siitä, mitä valtiontalous kestää.

- Kun otetaan riskiä, pitää olla näyttöä siitä, että toimet tuottavat suhteellisen nopeassa aikataulussa sellaisen tuloksen, jossa valtiontalous palaa kohti tasapainoa, Kalliomäki sanoi.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 18.08.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.