Mainos

Budjettiriihi alkoi

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) esitti hallituksen budjettiriihessä jälleen kerran toivomuksen, että kunnat jakaisivat valtion kanssa verojen keventämispaineita alentamalla veroäyriensä hintaa.

Hallitus oli valmis hyväksymään sen, että kunnat alentavat eläkevakuutusmaksuaan kolme prosenttiyksikköä ja käyttävät syntyneen liikkumavaran verojen alentamiseen. Kunnat rahastoisivat nykyistä vähemmän tuleviin eläkemenoihinsa. Valtiosihteeri Raimo Sailas teki tätä koskevan esityksen Kuntaliiton hallitukselle aamulla. Liitto piti kolmen prosenttiyksikön leikkausta liian suurena ja jätti oman lievemmän ehdotuksensa pääministeri Paavo Lipposelle (sd.).

Kuntaliitto oli valmis vain yhden prosenttiyksikön alennukseen. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että ensi vuonna maksuun tulossa oleva korotus jätettäisiin tekemättä, ja maksu jäädytettäisiin nykyiselle 25,3 prosentin tasolle. Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja Jorma Seppänen (kesk.) korosti, että hallituksen esittämä alennus avaisi yhteiskunnassa laajan keskustelun eläkerahastoinnista ja eläkkeiden tasosta. Mahdollinen eläkevakuutusmaksun alennus käytettäisiin mieluiten investointien tehostamiseen, mutta veronalennuksiakaan ei suljeta pois.

Liitossa on arvioitu, että veroäyrien hinnassa on alennuspainetta keskimäärin 0,1-0,2 pennin verran nykyiseen keskihintaan, joka on 17,52 penniä. Jos hallitus ja Kuntaliitto pääsevät sopimukseen, kunnille voitaisiin suosittaa tätä suurempaa alennusta. Lopullisen päätöksen tekee kuitenkin jokainen kunta itse.

Kuntien kanssa käydyissä neuvotteluissa hallitus on luvannut taata pitkäjänteiset taloussuhteet kuntasektorin kanssa. Kuntaliiton näkemyksen mukaan sen pitäisi merkitä, ettei uusia kuntia koskevia säästöpäätöksiä enää tehdä.

Kiistakysymykset ministerikoplalle

Budjettineuvotteluissa käytiin alustavasti läpi talousarvioluonnosta, ja kiistakysymykset siirrettiin ns. ministerikoplalle. Siihen kuuluvat Niinistön ohella veroministeri Arja Alho (sd.), kauppa- ja teollisuusministeri Antti Kalliomäki (sd.), oikeusministeri Kari Häkämies (kok.), eurooppaministeri Ole Norrback (r.), kulttuuriministeri Claes Andersson (vas.), maatalousministeri Kalevi Hemilä (sit.) sekä ympäristöministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Koplan käsittelyyn meni mm. kiista siitä, millä tavoin edistetään kotitalouksien työllistämistä. Alhon esityksen mukaan siivous-, hoito- tai korjausapua tarjoava yritys tai osuuskunta saisi valtiolta hyvityksen, jolla se voisi alentaa palvelun hintaa.

Kokoomus on pitänyt kiinni siitä, että hyvitys annetaan palvelun ostavalle perheelle. Niinistö arvioi, että malli työllistää enemmän kuin kokopäivätoimisen apulaisen palkkaaminen. Koplan kautta kierrätetään myös toinen kiista eli se, ryhdytäänkö läänien määrää supistavaa hallinnonuudistusta ajamaan läpi budjettilakina. Toinen mahdollisuus on se, että hankalaksi osoittautunut päätöksenteko lykätään eduskunnan kevätkauteen.

Lisäbudjetteja ei aiota tehdä

Niinistö kuvaili tekeillä olevaa valtion talousarviota uskottavuusbudjetiksi, jonka tulisi työllistää luomalla uskoa tulevaisuuteen. Sen tulee näkyä tiukkana budjettilinjana. Hallitus sopi jo tänään siitä, että ensi keväänä ei anneta lainkaan lisäbudjetteja. Jos vuoden jälkipuoliskolla sellaiseen on tarvetta, lisäbudjetin rahoitukseen ei käytetä lainavaroja.

Niinistö korosti, että suuren velkamäärän vuoksi myös valtiontaloudelle on tärkeää, että korkotaso pysyy alhaisena. Uutta velkaa 191,3 miljardin markan budjettiin tulee hieman alle 30 miljardia markkaa.

Uusia energiaverotusta koskevia linjauksia ei riihessä todennäköisesti tehdä, vaan asiaa ryhtyy selvittämään Niinistön vetämä ministerityöryhmä. Valtiovarainministeriössä tehdyn alustavan esityksen mukaan sähkön verotus tulisi siirtää sen tuotantoon käytettävistä polttoaineista tasasuuruisena lopputuotteeseen eli sähköön. Vihreät ovat jyrkästi hanketta vastaan.

Hallitus kävi riihen aluksi läpi myös yleisesti talouden puitteita, valtion velkaantumista sekä työllisyysohjelman toteutumista. Huomenna ovat aamulla koolla hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta ja tarvittaessa myös ministerikopla, minkä jälkeen koko hallitus jatkaa budjetin ruotimista. Talousarvioesityksen on määrä valmistua viimeistään perjantaina.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.