Mainos

Budjettiriihessä siivotaan siirtomäärärahoja

Ministeriöille kertyneitä, käyttämättä jääneitä siirtomäärärahoja on määrä käydä läpi ja vähentää noin miljardilla, ilmoitti valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) budjettiriihen yhteydessä. Suurimmat kassaan jääneet kertymät on Niinistön mukaan opetusministeriöllä yliopistoissa.

Niinistö painotti, että toimenpide on puhtaasti kirjanpidollinen. Sovittuja hankkeita tai toimintoja ei peruta, mutta niihin varattua rahamäärään marginaalia vähennetään.

-Rahaa, joka muuten seisoisi kassoissa käytetään valtion menoihin, joihin rahaa tarvitaan. Tämä on myös tilinpidollinen toimenpide. Mistään alun perin määrätystä toimenpiteestä ei luovuta, Niinistö sanoi.

Niinistö ilmoitti, että sekä valtion meno- ja tulopuolella on edelleen erimielisyyksiä. Riihessä neuvotellaan illan mittaan sekä koko hallituksen, ryhmien että koplan kesken.

Niinistö totesi, että kuntien ja seurakuntien yhteisöverotuoton leikkaus on määrä tehdä pysyväksi. Kuntaliiton hallitus ilmoitti aiemmin vastustavansa koko leikkausta.

Siirtorahojen vieminen yllätti opetusministerin

Valtiovarainministeri Sauli Niinistön (kok.) ehdotus käyttämättä jääneiden siirtomäärärahojen ottamisesta budjettimenojen katteeksi yllätti opetusministeri Olli-Pekka Heinosen (kok.), jonka hallinnonalaa rahansiirto koskee eniten.

Opetusministerin avustajakunnasta kerrottiin, että Heinonen selvityttää pikavauhtia, löytyykö korkeakoulujen kehittämislaista kohta, joka estää puuttumisen siirtomenoihin aiotulla tavalla.

Opetusministeriön osuus uuskäyttöön otetuista siirtomäärärahoista on ministeriölähteen mukaan jopa kolme neljännestä koko potista, jonka sanottiin olevan ehkä noin miljardi markkaa.

Ministeriössä menettelyä pidettiin kohtuuttomana, koska mm. yliopistojen ja korkeakoulujen toiminnassa on paljon siirtomäärärahoilla rahoitettavia tutkimushankkeita ja muita projekteja.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.