Budjettiriihessä pohdittiin talouden huolenaiheita

Valtiovarainministeriön mukaan Suomen suhdannekuva on säilynyt yhä vahvana, sillä esimerkiksi työllisyystilanne tulee paranemaan. Huolenaiheita on kuitenkin useita. Ministeriötä huolettaa erityisesti asuntojen hintojen nousu.

Valtiovarainministeriö on tehnyt pieniä tarkistuksia vuotta 2008 koskeviin talousennusteisiinsa. Arviota bruttokansantuotteen kasvusta on nostettu kymmenyksellä 3,3 prosenttiin kesäkuussa tehtyyn ennusteeseen verrattuna. Ministeriö uskoo myös työttömyyden alenevan ennakoitua reippaammin.

Ensi vuoden työttömyysasteeksi on nyt merkitty 6,3 prosenttia. Kesäkuussa tehty arvio oli kaksi kymmenystä korkeampi. Ennuste ansiotason muutoksesta on pysynyt 5,0 prosentissa ja inflaatio-odotus 2,4 prosentissa.

Hallitus kuuli budjettiriihensä aluksi virkamiesten näkemyksiä talouden ja talouspolitiikan näkymistä. Esillä olivat myös kuntataloutta ja rahoitusmarkkinoita koskevat odotukset.

Valtiovarainministeriön kansantalousosaston ylijohtaja Jukka Pekkarinen näki Suomen suhdannekuvan säilyneen yhä vahvana. Kasvu on laaja-alaista, työllisyystilanne paranee ja palkkasumman kasvu lisää kotitalouksien ostovoimaa.

Pekkarisen mukaan suhteellisen optimistinen perusnäkemys pätee yhä. Ensi vuosi on kuitenkin korkeasuhdanteen jälkivaihe, jonka hallittavuus asettaa talouspolitiikalle erityisen suuria haasteita.

Kulutus on velkavetoista

Huolenaiheita on kuitenkin useita. Pekkarinen nosti esiin erityisesti asuntojen hintojen nousun, joka näkyy yhä enemmän rakennuskustannusten nopeana kohoamisena.

Kotitalouksien velkaantuneisuus voi lisätä yksityisen kulutuksen herkkyyttä huonoille uutisille. Kotitalouksien velat vastaava Pekkarisen mukaan niiden vuotuisia käytettävissä olevia tuloja. Säästämisaste on miinusmerkkinen eli kulutusta rahoitetaan velanotolla.

Pekkarinen varoitti myös työvoimapulan pahenevan. Lisäksi kohtaanto eli työttömien ja avoimien työpaikkojen yhteen saattaminen heikkenee.

Pitemmällä aikavälillä on myös inflaation nopeutuminen huolestuttavaa.

- Emme ole enää euro-olosuhteissa alhaisen inflaation maa. Näköpiirissä on, että lukumme asettuvat pikemminkin yläpäähän.

Pekkarisen näkemyksen mukaan ratkaisevaa on palkkakustannusten kehitys. Tehdyt sopimukset ja esitetyt vaatimukset viittaavat siihen että työvoimakustannusten kasvu siirtyy aivan uudelle tasolle. Kasvu olisi silloin myös vuonna 2009 noin viisi prosenttia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat