Budjettiriihen pähkinöinä liikennerahat ja energiaverot

Korotuksia on luvassa muun muassa energian ja alkoholin verotukseen. Tarkemmasta säädöstä voi tulla tiukka.

Vaikka poliittisesta syksystä on ennakoitu jo työmarkkinatilanteen vuoksi verraten värikästä, hallitus selvinnee huomenna Säätytalossa alkavasta budjettiriihestä muitta mutkitta. Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) kuukausi sitten julkituoma budjettiehdotus ei ole nostattanut kummempaa myrskyä ja myllerrystä hallituskumppaneissa.

Viime vuosista poiketen budjettineuvottelut vievät nyt kaksi päivää. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) on katsonut poikkeuksellisen suhdannetilanteen vuoksi tarpeelliseksi valistaa ministereitään ensin koko päivän kestävässä talousseminaarissa. Tulot ja menot sovitaan vasta perjantaina.

Veropuolella sanailua on käyty muun muassa veronalennusten aikataulutuksesta. Keskustassa on ajettu vahvasti ruuan arvonlisäveron alennusta jo vuodelle 2009, mutta puolueen puheenjohtaja Vanhanen on pitänyt sopivana ajankohtana vuotta 2010.

Kokoomuksessa on puolestaan tuskailtu vaalikaudelle sovitun palkkaveron alennusvaran sulamista käsiin, kun veroprogressio kasvaa ansiotason nousun myötä. Katainen on kaipaillut jo lisää kevennysvaraa loppuvaalikaudelle, johon kevennyksiä on suhdannesyistä soviteltu.

Dieselin verotus poruttaa

Ratkaisematta on muun muassa hallitusneuvotteluissa sovitun 300 miljoonan euron energiaverojen kiristyksen jako sähkön ja polttoaineiden kesken.

Viikon verran puheenaiheena on ollut eritoten valtiovarainministeriön aie korottaa dieselpolttoaineen veroa kuudella sentillä eli tuplaten bensiiniä enemmän. Autokansan suututtanut Katainen on saanut puolustaa korotusta yksin.

Korotusmallia ovat kavahtaneet myös keskusta, RKP ja jopa vihreät, jotka olisivat valmiita luopumaan hyvityksenä dieselautojen vuotuisesta käyttövoimaverosta eli niin kutsutusta dieselverosta.

Jonkinlainen kompromissi energiaveroista jouduttaneen hakemaan, sillä sekä sähkön että polttonesteiden verojen kiristys kertarysäyksellä ei näytä sopivan pääministeripuolue keskustalle.

Ministereistä isoimmat budjettimurheet on liikenneministeri Anu Vehviläisellä (kesk.), joka on joutunut kaupittelemaan valtiovarainministeriölle 70 miljoonan euron kehysylityksiä. Vehviläisen puutelistalla ovat olleet muun muassa itäliikenteen E18-tiehankkeen ja siihen liittyvän Vaalimaan rekkaparkin rahat.

Liikennepuolella päänvaivaa tuottaa erityisesti rakennuskustannusten nousu, josta on langennut jo aiemmin sovituille hankkeille 100 miljoonan euron lisälasku. Todennäköisesti liikennebudjetin ongelmia ratkotaan budjettiriihessä venyttämällä hankkeiden aikataulua.

Viinavero pöydällä

Myös alkoholiveroa saatetaan korottaa valtiovarainministeriön VM:n ehdottamaa enemmän. VM olisi valmis nostamaan väkevien juomien veroa 15 ja miedompien 10 prosenttia, mikä merkitsisi Koskenkorvapullon hintaan euron ja keskiolutpullon hintaan muutaman sentin korotusta. Melko monelta taholta on tehty selväksi, että veroa olisi kiristettävä enemmän.

Hallituspuolueissa on ollut tahtoa myös lisätä yliopistojen rahoitusta ensi vuodelle VM:n kaavailuja enemmän. Opetusministeriö on kaivannut ensi vuodelle 50 lisämiljoonaa, kun valtiovarainministeriö antaisi vain 20.

Sotaveteraaneille on budjettiriihestä luvassa itsenäisyyden 90-vuotisjuhlavuoden kunniaksi veteraanipaketti, jonka pääpaino on avohoidon kehittämisessä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat