Mainos

Budjettiluonnos julki tällä viikolla

Valtiovarainministeriö julkistaa keskiviikkona oman ehdotuksensa ensi vuoden tulo- ja menoarvioksi. Ehdotuksen julkistaminen budjettivalmistelujen tässä vaiheessa tapahtuu nyt ensimmäistä kertaa ja se perustuu uuteen julkisuuslakiin.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö vahvisti Brysselissä, että ehdotus pitää sisällään myös ministeriön esitykset paljon puhuttaneista veroalennuksista.

Valtiovarainministeriön ehdotuksen julkitulo herättää arvatenkin budjettiriiheen asti jatkuvan keskustelun veronalennusten mitoituksesta ja kohdentamisesta. Asia herätti jo pitkin kevättä kipakkaa keskustelua hallituspuolueiden ja myös hallituksen piirissä. Hallitusohjelman mukaan verotusta kevennetään 10-11 miljardia vaalikauden aikana.

Keväällä luotiin odotuksia, että alennukset saattavat olla suurempiakin, varsinkin jos työmarkkinoilla saadaan aikaan pitempiaikainen kokonaisratkaisu. Niinistö on asettanut sovittuja suurempien kevennysten ehdoksi sen, että myös menoja osataan samalla hillitä. Siimes on kavahtanut menojen leikkauksia ja olisi valmis tyytymään maltillisempiin veronalennuksiin.

Menot voivat kasvaa kevään luvuista<?LL_ARTICLEIMG ID=20017 ALIGN=RIGHT>

Hallituksen keväällä tekemän päätöksen mukaan valtion menot voivat ensi vuonna olla enintään 193,8 miljardia markkaa. Budjettipäällikkö Timo Viherkenttä piti mahdollisena, että budjetin loppusumma on kuitenkin tuota suurempi. Tämä johtuu mm. ennakoitua suuremman inflaation aiheuttamista lisäpaineista. Lisäksi kevään kehyspäätöksen jälkeen on sovittu eräistä uusista menoista ns. tulevaisuuspaketin yhteydessä.

-Ajatuksena onkin ollut, että kehystä voidaan korjata, jos taustaoletukset muuttuvat. Siinä mielessä ajatus ei meitä (valtiovarainministeriössä) kauhistuta. Tarkoitus on tehdä toista kertaa peräkkäin ylijäämäinen budjetti. Hallitus ennakoi keväällä, että ylijäämä olisi yli kymmenen miljardia ja lähellä sitä liikkuvat myös tämän hetken arviot. Valtiovarainministeriön kesäkuun alussa julkistaman ennusteen mukan kokonaistuotanto kasvaa ensi vuonna vielä 4,2 prosenttia. Inflaation odotetaan hidastuvan tälle vuodelle ennustetusta 2,9 prosentista 1,8 prosenttiin. Ensi vuoden työttömyysasteeksi ennakoitiin 8,5 prosenttia.

Ministeriö voisi lykätä

Ministeriö voisi niin halutessaan lykätä vielä esitysten tekemistä ensi vuoden veroista. Viherkentän mukaan laki velvoittaa valtiovarainministeriön julkistamaan vain kannanottonsa muiden ministeriöiden ehdotuksiin. Siitä ei ole säännöksiä, milloin sen pitää tehdä ehdotuksensa sille itselleen kuuluvista asioista kuten veroista. -Se on ministerin asia ratkaista, miten asiassa toimitaan, Viherkenttä sanoi.

Ministeriöllä olisi vielä valtaa lykä julkistamista.

Valtiovarainministeriön ehdotus viimeistellään huomenna Helsingin Santahaminassa alkavassa ministeriön sisäisessä kaksipäiväisessä neuvonpidossa. Niinistön lisäksi työhön osallistuvat toinen valtiovarainministeri Suvi-Anne Siimes sekä ministeriön korkeinta virkamiesjohtoa.

Valtiovarainministeriön ehdotuksen lisäksi julkisiksi tulevat keskiviikkona myös muiden ministeriöiden omat budjettiehdotukset. Hallituksen budjettiesitys lyödään lukkoon koko hallituksen budjettiriihessä 10.-11. elokuuta. Sinne ratkaistavaksi jäävät merkittävimmät asiat kuten esimerkiksi se, missä määrin verotusta kevennetään ja keille kevennykset annetaan. Ennen koko hallituksen neuvotteluja erimielisten asioiden listaa pyritään vielä lyhentämään valtiovarainministeriön ja muiden ministeriöiden keskinäisissä neuvotteluissa ensi viikolla. Viherkentän mukaan näkemyserot ovat edelleen "joitakin miljardeja".

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.