Mainos

Budjettiesitys tänään eduskunnalle

Eduskunta aloittaa syysistuntokautensa tänään. Istuntokauden aluksi valtiovarainministeri Sauli Niinistö esittelee hallituksen esityksen valtion ensi vuoden talousarvioksi. Budjetin loppusumma ilman valtionvelan vähentämistä on 34,582 miljardia euroa eli 205,6 miljardia markkaa.

Menojen määrä kasvaa 4 prosenttia tämän vuoden budjetista. Budjettiesitys on 0,7 miljardia euroa (4 mrd mk) ylijäämäinen. Ylijäämää käytetään valtionvelan lyhentämiseen ja korkomenoja alentaviin lainajärjestelyihin.

Ylijäämää supistaa eräiden verotulojen sekä kertaluontoisten tulojen vähentyminen. Valtion verotulojen ennustetaan vähenevän 465 miljoonaa euroa (2,8 mrd. mk).

Budjettiesityksen valmistelua on varjostanut talouskasvun hidastuminen ja huoli työllisyystilanteen kääntymisestä huonompaan. Sama huoli seuraa budjetin eduskuntakäsittelyä, joka jatkuu joulukuuhun asti.

Hallitus korostaa budjettiesityksessään talouspolitiikan peruslinjan jatkamista. Epävarmuuden lisäännyttyä siinä pitäytyminen on nyt erityisen tärkeää. Hallitus muistuttaa pyrkimyksestään rakenteellisiin uudistuksiin, joilla edistettäisiin mm. verotuksen ja sosiaalietuusjärjestelmien muuttamista niin, että ne tukisivat työllistymistä.

-Näistä uudistuksista ei nyt voida tinkiä, kirjaa hallitus budjettiesityksensä perusteluosaan.

Budjettikirjauksen mukaan "vaihtoehtona näille pitkäjänteisille toimille ovat ainoastaan menojen leikkaukset tai verojen korotukset". Keskustelu rakenteellisista uudistuksista vauhdittuukin varmasti syksyn mittaan, kun työttömyysturva- ja eläkemuutoksia valmistelevat työryhmät alkavat saada valmiiksi omia esityksiään.

Budjetissa ei isoja uudistuksia

Hallitus ei ole kyennyt pysymään tavoitteessaan pitää valtion menot reaalisesti vuoden 1999 tasolla. Ensi vuonna summa nousee vajaan miljardi euroa (vajaat 6 mrd. mk) yli tavoitteen.

Hallituksen budjettiesitys ei sisällä suuria uudistuksia. Palkansaajille on tulossa pieni veronkevennys, työnantajat saavat alennuksia kela-maksuihin. Kuntien taloutta vahvistetaan mm. valtionosuuksien korotuksilla.

Köyhyyttä ja syrjäytymistä pyritään ehkäisemään muutamin uusin keinoin, mm. toimeentulotuen uusilla ehdoilla. Aikuisten tuettu hammashuolto laajenee. Eräitä isoja liikennehankkeita pistetään alulle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.