Budjettiesitys sai kiitosta palkansaajajärjestöiltä

Palkansaajakeskusjärjestöt arvioivat budjettiesitystä varsin myönteisesti. Kiitosta saavat mm. työllisyyspanostukset ja mahdollisen tuloratkaisun ottaminen huomioon. Ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n mukaan työllisyysmäärärahoja ei kuitenkaan kasvatettu suhdannenäkymiin verrattuna riittävästi. Koulutus- ja työllisyysmäärärahoihin on tarpeen palata syksyn aikana ja uudistaa sairausvakuutuksen rahoitus seuraavan hallitusohjelman yhteydessä.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n mukaan myös kuntien talousnäkymät otettiin huomioon oikeansuuntaisesti. Veroratkaisua kuvataan neutraaliksi. Korkeasti koulutettujen Akava sen sijaan harmittelee veroalen vaatimattomuutta ja kaipaa useamman vuoden veronkevennysohjelmaa. Tosin veroratkaisujen tekeminen jo tässä vaiheessa voi järjestön mukaan selkiinnyttää tuloratkaisuun liittyvää selvitystyötä.

Veronmaksajain keskusliiton mukaan nyt oli eläkeläisten vuoro, kun palkansaajien tuloveroaste ei juuri muutu.
-Uusia veropäätöksiä tarvitaan, jos palkansaajien ostovoima halutaan jatkossakin kasvattaa viime vuosina hyviä tuloksia tuottaneella verokevennysten ja palkankorotusten yhdistelmällä, liitto katsoo.

Palkkapussiin pieniä muutoksia

SAK esitti jo laskelmia budjettiesityksen vaikutuksista nettoansioihin. 2000 euron bruttokuukausipalkalla palkansaajan nettoansiot nousevat kymmenen euroa kuukaudessa. 2500 euron bruttopalkalla kertyy 12 ja 3000 euron bruttopalkalla 15 lisäeuroa. Vaikutukset on laskettu ilman palkankorotuksia.

Veronmaksajain keskusliiton laskelmissa on arvioitu ensi vuoden ansiokehityksen olevan 3,5 prosenttia. Tällä oletuksella keskipalkkaisen 2255 euroa kuukaudessa tienaavan käteen jäävä nettopalkka pysyy ennallaan. 1500 euroa ansaitsevalle esitys tuo pari lisäeuroa kuukaudessa.

Veroratkaisu pettymys työnantajille ja elinkeinoelämälle


Työnantajien ja elinkeinoelämän edustajat sen sijaan pettyivät budjettiriihen veroratkaisuun. Palvelutyönantajien, Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton sekä Suomen Yrittäjien mielestä hallituksen olisi pitänyt työllisyyden nimissä antaa suurempi alennus tuloverotukseen.

Myös energiaverotuksen kiristys saa moitteita työnantajilta. Suomen Yrittäjät toivoo, erityisesti matalan tuotannon alojen työllisyyttä parannetaan syksyn työmarkkinaneuvottelujen palkka- ja veroratkaisuissa.

TT ja PT pettyivät siihen, että työnantajan sosiaaliturvamaksuihin ei tullut alennusta. Energiaverojen korotus oli myös pettymys työnantajille. Menopuolella TT olisi toivonut lisää rahaa tutkimus- ja kehitysrahoihin ja yritysten kansainvälistymiseen. TT ja PT ovat tyytyväisiä hallituksen aikeisiin panostaa lisää ammatilliseen koulutukseen, kunhan se suunnataan työvoimapulan uhkaamille aloille.

Myös elinkeinoelämää edustava Keskuskauppakamari on pettynyt hallituksen veroratkaisuun. Sen mukaan tuloverotusta olisi saatava alemmas, lähemmäksi eurooppalaista keskitasoa. Keskuskauppakamari on huolestunut valtion lisävelkaantumisesta, mikä näyttää sen mukaan todennäköiseltä, jos talouskasvu jää ensi vuonna arvioitua hitaammaksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat