Mainos

Budjettiesitys: Palkansaajan verotus ennallaan, bensiini kallistuu

Hallitus luonnehtii ensi vuoden talousnäkymiä sangen epävarmoiksi. Hallituksen arvioiden mukaan ennustukset Yhdysvaltain talouskasvusta saattavat olla yläkantissa. Jos arviot eivät toteudu, haittaisi se muidenkin maiden talouskehitystä. Budjettiesityksen loppusumma on 35,7 miljardia euroa.

Työttömyystilanteessa ei ole odotettavissa muutoksia, vaikka ostovoiman ennustetaankin paranevan. Keskimääräisen työttömyysasteen ennustetaan nousevan edelleen hivenen. Ennustettu työttömyysaste on 9,5 prosenttia. Ennuste tälle vuodelle on 9,3 prosenttia.

Lapsiperheille ei ole luvassa ensi vuonna suuria tulonsiirtoja, mutta äitiysrahan vähimmäismäärän korotuksella ja isyysloman pidennyksellä kannustetaan lasten hankintaan. Kaksos- ja kolmosperheitä tuetaan myös korotetulla äitiysavustuksella. Budjettiesityksen mukaan äitiys-, isyys- ja vanhempainrahaan vähimmäismäärä nousisi 10,09 eurosta 11,45 euroon.

Bensiinin ja dieseliöljyn veronkorotukset tietävät autonkäyttäjille lisälaskua. Hallituksen esitys energiaverojen korotuksista nostaisi moottoribensiinin hintaa arviolta 3,50 senttiä litralta eli 3,3 prosenttia. Dieselöljyssä korotus olisi arviolta 1,92 senttiä eli noin 2,4 prosenttia.

Hallituksen laskelmien mukaan 18 000 kilometriä vuodessa ajelevan keskivertoautoilijan bensalasku kasvaa vuoden aikana 49 eurolla. Dieselautolla kulkeva selviäisi 23 euron lisälaskulla.

Kotitaloussähkön hinta nousee 0,7 prosenttia. Vuodessa sähkölasku kasvaa noin 2,40 euroa. Jos taloa lämmitetään sähköllä, päälle tulisi lisälaskua keskimäärin 8,80 euroa. Myös polttoöljyn vero nousee. Öljylämmitteisen omakotitalon lisälasku on keskimäärin noin 9,10 euroa vuodessa. Veronkorotus nostaa kevyen polttoöljyn hintaa noin 1,1 prosenttia ja raskaan polttoöljyn hintaa noin 1,2 prosenttia.

Palkansaajien verotus muuttuu vain hieman. Veronmaksajain keskusliiton mukaan palkansaajien verotus ei paremmin kiristy kuin kevenekään. Eläkeläisten verotus sen sijaan kevenee selvästi, kun eläkeläisten ylimääräinen 0,4 prosenttiyksikön sairausvakuutusmaksu poistuu. Olutta voi toisesta EU-maasta tuoda 64 litraa. Verolliseen hintaan ostetusta oluesta ei tarvitse maksaa Suomessa uudelleen veroa. Vaikeavammaiselle yrittäjälle myönnettyä alv-huojennusta jatketaan kahdella vuodella.

Lasten ja nuorten ongelmia pyritään ehkäisemään ennalta erillisellä viiden miljoonan euron määrärahalla. Tällä rahalla tehostetaan ongelmiin puuttumista mahdollisimman varhain sekä vahvistetaan perheiden tukiverkostoa ja moniammatillista yhteistyötä.

Homekoulujen korjaamiseen on hallituksen budjettiesityksessä korvamerkitty lähivuosiksi vähintään 15 miljoonaa euroa. Koulurakentamiseen aiotaan ensi vuoden aikana pistää runsaat 66 miljoonaa euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.