Mainos

Budjettiesitykselle moitteita ja kehuja

Kuntaliitto arvioi, että valtion talousarvioesitys ei tuo helpotusta kansalaisten peruspalvelujen järjestämiseen. Budjettiesityksen kokonaisvaikutus kuntatalouteen on Kuntaliiton toimitusjohtajan Risto Parjanteen mukaan lievästi negatiivinen. Veronmaksajien toimitusjohtaja Teemu Lehtinen on puolestaan tyytyväinen budjettiesitykseen. Pääministeri Paavo Lipposen mielestä tiukka budjettikuri on tarpeen.

Parjanne, Risto - Kuntaliiton toimitusjohtaja

Hyvästä talouskehityksestä johtuvan verotulojen kasvun ennakoidaan kuitenkin vahvistavan kuntataloutta kokonaisuutena. Ongelmaksi muodostuvat heikon talouden kunnat, joiden asemaa harkinnanvaraisten avustusten pienentäminen tämänvuotisesta vaikeuttaa. Kuntien tehtävien lisäykset kasvattavat menoja 700 miljoonalla markalla. Kuntaliiton mukaan tulonhankkimis- ja ansiotulovähennysten korottaminen pienentävät kuntien verotuloja 700 miljoonalla.

Valtionosuuksien nelivuotistarkistukset tuovat kunnille lisärahaa 1,1 miljardia. Valtionosuuksien puolitettu indeksitarkistus tuo kuntatalouteen 300 miljoonaa. Kustannustason nousun korvaamisen puolittamisen takia kunnat menettävät 395 miljoonaa. Kuntaliitto muistuttaa, että kuntien verotulomenetykset on luvattu hallitusohjelmassa kompensoida kunnille.

Veronmaksajien Lehtinen tyytyväinen budjettiin

Teemu Lehtinen Veronmaksajain Keskusliitosta

Veronmaksajien toimitusjohtaja Teemu Lehtinen sanoo, että budjettiriihessä otettiin aimo askel oikeean suuntaan. Ansiotulojen verokevennyksen ohella hän on tyytyväinen siihen, että kotitalousvähennys saadaan ensi vuonna koko maassa. Kevennysten suuntaaminen ansiotulojen verotukseen on hyvin perusteltua ja myös mittaluokka on onnistunut, Lehtinen toteaa.

- Valitettavasti ylintä rajaveroa alennetaan vain puolella prosenttiyksiköllä eli puolet vähemmän kuin muissa tuloluokissa. Jatkossa on syytä palata hallitusohjelman linjalle ja laskea veroprosentteja tasaisesti kautta linjan. Vain näin pysymme mukana kilpailijamaiden kevennystahdissa, korostaa Lehtinen.

Myös kotitalousvähennyksen laajentaminen koko maahan on Lehtisen mukaan myönteinen ratkaisu. Budjetin menopuolella reaalisen jäädytyksen linjaa noudattava mitoitus vastaa niinikään liiton tavoitteita. Se mahdollistaa velan lyhentämisen samalla kun hyvinvointiyhteiskunnan perusrakenteita pystytään ylläpitämään ja kehittämään.

Lipponen: Tiukka finanssipoltiikka tarpeen

Lipponen

Pääministeri Paavo Lipponen piti tärkeänä budjettiesityksen käsittelyssä sitä, että menot pysyivät hallinnassa. Kun taloudellinen kasvu on vahvaa ja kasvunäkymät hyvät, täytyy pääministerin mielestä noudattaa tiukkaa finanssipolitiikkaa. Lipponen oli tyytyväinen myös myös budjettiesityksen ylijäämään, jonka hän uskoi voivan muodostua rakenteelliseksi. Sen turvin voidaan yhtäaikaa lyhentää velkaa, keventää veroja ja turvata palvelut. Veroratkaisussa onnistuttiin Lipposen mukaan hienosäätämään alkuperäistä valtiovarainministeriön esitystä siten, että pienituloisten kohdalla ollut vinoutuma oikaistiin. Veronalennusta painotetaan pienituloisten hyväksi, mikä kannustaa ottamaan vastaan työtä niillä tulotasoilla. Valtiovarainministeri Sauli Niinistö luonnehti hänkin budjettia kireäksi. Hän muistutti, että Euroopan tasoisessa vertailussa Suomi tekee yhä edelleen selkeästi suurinta suhteellista ylijäämää julkisessa taloudessa. -Näyttää siltä, että ylijäämäksi muodostuu 4,5 prosenttia bruttokansantuotteesta. Valtiontalouden ylijäämä on siitä liki 1,5 prosenttia, Niinistö huomautti.

Julkisuus auttoi riihen onnistumista

Valtiovarainministerin mielestä tänään päättynyt budjettiriihi on ollut ehkä kaikkein antoisin hänen aikanaan. Uusi julkisuuslaki on auttanut asiassa, kun pitkin kesää on tiedotettu erimielisyyksistä. Riihestä ei siten tullut Niinistön mukaan pelkkää miljoonahuutokauppaa, vaan sen yhteydessä on käyty laajoja poliittisia keskusteluja. Toinen valtiovarainministeri Suvi-Anne Siimes kiitteli kansaneläkkeiden tasokorotuksen aientamista, hammashuollon laajentamista ja köyhyyden torjuntapakettia. Siimes luonnehti veronalennuksen mitoitusta "suurehkoksi". Hänen mielestään kevään mittaan käyty alennushuutokauppa on rajoittanut riihessä olennaisesti muunlaisten kuin verotukseen pohjautuvien ratkaisujen tekoa.

Verot seisautetaan

Puolustusministeri Jan-Erik Enestam nimesi talousarvioehdotuksen puhtaaksi tulevaisuusbudjetiksi. -Hyvinvointiyhteiskuntaa vahvistetaan ja työn tekeminen tulee entistä kannattavammaksi. Se on myös verot seisauttava budjetti, Enestam sanoi. Vihreät ilmoittivat olevansa kohtuullisen tyytyväisiä vuoden 2001 budjetin lopulliseen muotoiluun. Kehitysyhteistyömäärärahoihin saatu korotus nosti ne ympäristöministeri Satu Hassin mukaan nipin napin hallitusohjelman kirjausten mukaisiksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.