Budjettiesitykseen vaaditaan muutoksia

Eduskunta on aloittanut keskustelun hallituksen ensi vuoden budjettiesityksestä.

Budjettikeskustelu


Ryhmäpuheenvuorojen perusteella hallituksen budjettiesitys revitään auki ainakin kahdesta kohdasta, opiskelijoiden asumistuen osalta ja terveydenhuoltomaksuista. Muutoksia esittävät vasemmiston ja vihreiden ryhmät. Kokoomus edellyttää, ettei budjetin loppusumma muutu. Keskusta on puolestaan arvostellut hallitusta maan sosiaalisesta ja alueellisesta kahtiajaosta.

Hallitusryhmien budjettikannanotoissa esitettiin toisistaan poikkeavia painotuksia Lipposen toisen hallituksen ensimmäisestä budjetista. Kaikki ryhmät joko esittivät budjetin joihinkin osiin muutoksia tai vähintään arvostelivat joitakin budjettiriihessä tehtyjä ratkaisuja.

Useita ryhmiä yhdistäväksi tekijäksi nousi hallituksen budjettiriihessä tekemä päätös opiskelijoiden asumistuen uudistamisesta siten, että tuen kokonaismäärä laskee. Yllättäen jopa kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz esitti ratkaisuun muutosta ryhmäpuheenvuorossaan siten, että opiskelijoiden asumistuen säästötaakkaa tasattaisiin yleisen asumistuen saajien kanssa.

-Kokoomus kysyi jo budjettiriihessä, miksi vain opiskelijoiden asumisen tukea nipistetään. Eikö säästötaakkaa voisi ja tulisi jakaa kaikkien asumistukea saavien kesken semminkin kun asumistuen markat käytännössä ovat osaltaan nostamassa vuokratasoa, Zyskowicz kysyi. Hiljattain myös Kauppakorkeakoulun ylioppilaskunta esitti vastaa kompromissia. Zyskowicz katsoi luonnolliseksi, että eduskunta paneutuu hallituksen esitykseen huolellisesti ja että "hallituspuolueiden eduskuntaryhmät neuvottelevat tarvittaessa keskenään vaikeista kysymyksistä".

SDP:n ryhmän puheenjohtaja Antti Kalliomäki ilmoitti puolueensa esittävän yhä asiasta uusia neuvotteluja hallitusryhmien kesken. Myös vasemmistoliitto vaatii keskustelun jatkamista. Samoin vihreiden ryhmän johtaja Ulla Anttila piti hallituksen budjettiriihessä tekemää ratkaisua valitettavana.

Kokoomus: menoja ei voi lisätä

Kokoomus pitää hallituksen budjettiesitystä tulevaisuuden budjettina: Suomen kansainvälinen asema on vakaa, talous kasvaa, työllisyys paranee ja kansalaisten hyvinvointi vahvistuu. -Valtion velan lyhennys kuudella miljardilla markalla ensi vuonna on hyvä merkki siitä, että kannamme vastuuta kansakuntamme tulevaisuudesta, Zyskowicz luonnehti.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä korosti, että vaikka neuvotteluja käytäisiin, hallituksen budjettiesityksessä esittämiä menoja ei voi lisätä. Eduskunnan ensimmäinen budjettikäsittely edellyttää hallituspuolueilta hyvää yhteistyötä ja kykyä vastuunkantamiseen, Zyskowicz puhui. -Kokoomuksen eduskuntaryhmä antaa tukensa hallituksen budjettiesitykselle. Samalla odotamme myös muilta hallituspuolueiden eduskuntaryhmiltä samaa, Zyskowicz sanoi.

Zyskowicz kehotti eduskuntaa jopa ratkaisuihin, joilla budjetin ylijäämää voitaisiin kasvattaa ja velan takaisinmaksua lisätä. -Se olisi eduskunnalta kova näyttö todellisesta vastuun kantamisesta ja tulevaisuuden huomioimisesta. Taitaa olla liian kova, Zyskowicz arveli.

. SDP: "Ei vielä tulevaisuusbudjetti"

SDP:n Antti Kalliomäki hillitsi kokoomuksen puheita tulevaisuusbudjetista. -"Se on kuitenkin vielä edelleen-ja aiheellisesti enemmän vakautus- kuin tulevaisuus- ja turvallisuusbudjetti, jollaiseksi valtiovarainministeri näyttää sen luokitelleen, Kalliomäki puhui. Kalliomäki viittasi koulutukseen, tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä infrastruktuuriin suunnattujen määrärahojen kasvun tasaantumiseen kiivaan kasvuvaiheen jälkeen.

Kalliomäen mukaan panostus puolustukseen ja poliisivoimiin edustaa vielä "yhteiskunnallisen sairauden hoitoa, eivät tulevaisuuspolitiikkaa, jolla ennaltaehkäistäisiin sairauksien syntyä". Verohelpotusten painopiste tulee suunnata SDP:n mielestä pieni- ja keskituloisille, jolloin helpotukset parantaisivat tehokkaimmin kysyntää ja työllisyyttä. Hallituksen asuntopoliittista pakettia SDP pitää oikean suuntaisena, mutta se vaatii täsmennystä, jotta hallituksen "täsmäaseet" eivät osuisi vääriin kohteisiin.

-Täsmäaseet tarvitsevat siis täsmennystä. Niiden on osuttava todelliseen maaliin, maakeinotteluun ja spekulantteihin, jotka erityisesti pääkaupunkiseudulla kyttäävät taas kerran isoja voittoja "sikasyklin" siivellä ja tavallisten asunnontarvitsijoiden kustannuksella, Kalliomäki vaati.

Vasemmistoliitto: Veronkevennykset pienituloisille

Myös vasemmistoliitto esittää veronkevennyksiä pienituloisille. Veronkevennysten on tuettava työllisyyttä madaltamalla vaikeasti työllistyvien työllistämiskynnystä. Tämä edellyttää kevennysten painottamista pienimpiin tuloihin. Näin voi myös hillitä tuloerojen kasvua.

Vasemmistoliitto vetoaa työmarkkinajärjestöihin kolmannen perättäisen tupo-ratkaisun aikaansaamiseksi. -Se olisi kädenojennus työtä hakeville, vasemmistoliiton ryhmäpuhuja Outi Ojala sanoi.

Vihreät: Työllisyys nousuun arvonlisäverokokeilulla

Vihreiden ryhmäpuhuja Ulla Anttila korosti työllisyyden parantamista hallituksen tärkeimpänä tehtävänä ja veroratkaisujen merkitystä sen osana. Vihreiden eduskuntaryhmän mielestä tuporatkaisusta riippumatta on kiinnitettävä huomiota palveluvaltaisten ja pienyritysten työllistämismahdollisuuksiin. Vihreät tukevat EU:ssa kehiteltävää projektia palvelualojen arvonlisäverojen valikoivaksi alentamiseksi.

Vihreiden mielestä kunnallisverotusta koskevien verohelpotusten vaikutukset tulisi korvata kunnille. Opiskelijoiden asumistuen leikkaukset nakertavat Anttilan mielestä politiikan moraalia.

RKP: Verohelpotukset kaikkiin tuloluokkiin

RKP vaatii veronkevennysten ulottamista kaikkiin tuloluokkiin. Myös luvattu eläkeläisten korotetun sairausvakuutusmaksun alentaminen pitää aloittaa jo ensi vuonna, puolue esittää.

Keskitetty palkkaratkaisu olisi RKP:n mielestä jatkossakin paras ratkaisu, mutta ei mihin hintaan tahansa: hallitusohjelman kirjaus työehtojen minimisuojasta ei tähtää yleiseen, eri alojen sopimuksien yleissitovuuden edellytyksenä olevan järjestäytyneiden osuuden alentamiseen, ryhmän johtaja Ulla-Maj Wideroos sanoi.
(MTV3-STT)
Uutisankkuri Maija Lehmusvirta tiedustelee toimittaja Timo Haapalalta eduskunnan budjettitunnelmia. Keskustan Mauri Pekkarinen arvosteli hallituksen budjettiesitystä kärkevään sävyyn. Äänessä myös kokoomuksen Ben Zyskowicz.

Lue myös:

    Uusimmat