Mainos

Budjettiehdotus lisäisi palkansaajan kukkaroon 80 markkaa kuussa

Valtiovarainministeriön budjettiehdotus keventäisi vain vähän palkansaajien kokonaisverotusta. Veronmaksajien keskusliiton laskelman mukaan kaavaillut muutokset kasvattaisivat keskivertokansalaisen käteen jäävää tilipussia noin 80 markalla kuukaudessa.

Keskivertokansalainen ansaitsee noin 11 000 markkaa kuukaudessa. Tässä vertailussa ei ole otettu huomioon mahdollisia palkankorotuksia, vaan siinä vertaillaan samaa palkkasummaa tämän vuoden ja ensi vuodeksi kaavailuilla veroprosenteilla. Kun kaikki hallituksen kaavailemat muutokset on otettu huomioon, keskivertokansalaisen verotaakka pienenisi ensi vuonna 0,7 prosenttiyksikköä nykyisestä. Muutos tietäisi veroprosentin laskua 33,8 prosenttiin.

Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtaja Heikki J. Perälän mukaan tämä täysin riittämätön korjaus. Hän tähdensi tänään, että muutokset eivät riitä täyttämään edes valtiovarainministeriön taannoisessa muistiossa esitettyä tavoitetta saada veroaste tippumaan muutamassa vuodessa samaan kuin 1991. Jotta tähän päästäisiin, kolmen seuraavan vuoden aikana tuloveroastetta olisi laskettava 2 prosenttiyksiköllä kunakin vuonna, Perälä huomautti.

Liiton esimerkkiperheistä kaksilapsisen teollisuustyöntekijäperheen veroprosentti laskisi ensi vuonna nykyisestä 33:sta 32,3 prosenttiin. Perheen käytettävissä oleva tulomäärä kasvaisi edellisvuodesta hieman päälle 6 200 markkaa eli noin 535 markkaa kuukaudessa. Mukana ovat lapsilisät. Lisäksi kaikkien esimerkkiperheiden ja -yksinäisten palkan on oletettu parantuvan 2,5-3 prosenttia.

Vastaavassa toimihenkilöperheessä veroprosentti pienenisi 0,9 prosenttiyksiköllä 35,2 prosenttiin. Vuoden mittaan perheen käyttöön jäisi hieman vaille 7 500 markkaa enemmän kuin tänä vuonna. Kuukautta kohti se tekisi noin 620 markkaa.

Akateemisen perheen veroprosentti laskisi 42,2:sta 41,1 prosenttiin. Vuodessa käteen jäisi noin 11 600 markkaa enemmän kuin tänä vuonna. Kunakin kuuna tällä perheellä olisi siis 970 markkaa enemmän kulutettavaksi tai säästettäväksi kuin nyt.

Kaikissa perheissä molemmat vanhemmat käyvät töissä ja heillä on asuntolainaa. Myös Veronmaksajain keskusliiton käyttämillä esimerkkiyksinäisillä on asuntolainaa.

Yksin elävän teollisuustyöntekijän pussin pohjalle jäisi vuoden mittaan noin 3 700 markkaa nykyistä enemmän. Hänen veroprosenttinsa kaunistuisi 0,7 prosenttiyksiköllä 33,8 prosenttiin. Kuukaudessa hän saisi käyttöönsä noin 310 markkaa enemmän kuin nyt.

Akateemisesti koulutetulla yksinäisellä veroprosentti laskisi nykyisestä 44,4:stä 43,2 prosenttiin. Vuoden aikana hänen käteen jäävät tulonsa kasvaisivat noin 7 200 markalla. Kutakin kuukautta kohti se tekisi 600 markkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.