Mainos

Budjetti: Verokevennyksiä pieni- ja keskituloisille

Hallitus on päättänyt budjettiriihessään verokevennyksistä, jotka painottuvat pieni- ja keskituloisille kansalaisille. Valtionvarainministeri Jyrki Kataisen mukaan verotuksen progressio ei kuitenkaan kiristy.

Verotusta on tarkoitus keventää ensi vuonna tasaisesti kaikilla tulotasoilla. Palkansaajien verotus kevenee eri toimien tuloksena niin, että pienituloisen palkkatulon veroaste laskee noin 1,4 prosenttiyksikköä. Keskituloisen verotuksen on tarkoitus laskea 1,25 prosenttiyksikköä ja sitä suuremmilla tuloilla vähintään noin yhden prosenttiyksikön.

Kotitalouksien ostovoima kasvaa hallituksen mukaan ensi vuonna 3,5 prosenttia.

Tupakan hinta nousee

Tupakkavero nousee ensi vuonna kymmenellä prosentilla. Veronkorotusten seurauksena tupakka-askin hinta nousee keskimäärin 30 senttiä. Sätkätupakan vero nousee 25 prosentilla, joka tarkoittaa noin 50 sentin hinnannousua sätkätupakkapakkaukseen. Tupakkaveron nostolla pyritään vähentämään varsinkin nuorten tupakointia.

Alkoholiveron nostosta hallitus aikoo päättää vasta vuodenvaihteessa. Budjettiriihessä ei asiasta vielä päätetty.

Hallitus aikoo seurata alkoholin kulutuksen kehittymistä. Veroa nostetaan, jos kulutuksen aiheuttamat haitat ja viinantuontia koskevat tilastotiedot antavat siihen aihetta.

Viinaverokysymys on jakanut hallitusta, sillä halukkuutta veron nostamiseen on ollut varsinkin keskustalla. Kokoomus on sen sijaan ollut epäileväinen sen suhteen, vähentäisikö veron nosto kulutusta.

Eläkeläisten verotusta ja ruuan ALV:ta alennetaan

Tämän vuoden alusta korjatun eläkeläisten verotuksen lisäksi eläkeläispuolisoiden verotus uudistetaan vastaamaan enimmillään työtulojen verotusta vastaavalle tasolle. Uudistuksen jälkeen eläkeläisten veroaste ei ole millään tulotasolla tai perhesuhteissa palkansaajaa korkeampi. Eläkkeestä jää siten joka tilanteessa vähintään saman verran tai enemmän eläkeläisen käteen kuin vastaavasta palkkatulosta.

Elintarvikkeiden arvonlisäverokanta hallitus alentaa 17 prosentista 12 prosenttiin ensi vuoden lokakuun alusta. Tämä vähentää hallituksen mukaan arvonlisäveron tuottoa vuositasolla noin 500 miljoonalla eurolla. Ruuan arvonlisäveron alennuksella hallitus pyrkii alentamaan elintarvikkeiden hintoja ja niiden nousupaineita.

Maailmantalouden suhdanteet vaikuttavat myös Suomeen

Hallituksen tiedotustilaisuuden mukaan maailmantalouden suhdanteiden nopea heikkeneminen heijastuu myös Suomeen. Suomi kärsii suoraan kansainvälisen kasvun hidastumisesta ja maailmanlaajuisesta raaka-aineiden hinnannousun aiheuttamasta inflaatiosta.

Hallituksen mukaan Suomen talous on kuitenkin perustaltaan hyvässä kunnossa ja työllisyyskehitys säilyy hyvänä. Inflaatio hidastuu ensi vuonna ensi vuonna tämän vuoden luvuista. Ensi vuonna ennustetaan keskimäärin 2,8 prosentin hintojen nousua.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.