Mainos

Budjetin sosiaali- ja työllisyyskiistat yhä auki

Pääosa valtion ensi vuoden tulo- ja menoarvion suurista kiistoista on edelleen auki, kun hallitus tänään aamupäivällä jatkaa budjettiesityksen käsittelyä. Alustavaan sopuun päästiin budjettiriihen ensimmäisen vuorokauden aikana kuntarahojen leikkaamisen tavasta.

Kunnat saavat valtionosuuksien indeksikorotukset täysimääräisenä vastoin valtiovarainministeriön aiempia kaavailuja. Sen sijaan kunnilta leikataan pois yhteisöveron tuotosta.

Eilen alkaneita budjettineuvotteluja jatkettiin yöllä kello kolmeen. Illasta lähtien kiistoja puitiin suppeammassa ministerityöryhmässä. Ratkaisematta jäivät mm. kaikki työministeriön suuret kiistat kuten henkilöstön lisääminen työvoimapalveluihin ja ministeriön uudet esitykset pitkäaikaistyöttömien työllistämiseksi.

Työttömien kannustusraha ei saanut kannatusta

Työttömien palkitseminen erityisellä kannustusrahalla työpaikan oma-aloitteisesta hankkimisesta ei tosin ole enää neuvottelupöydällä. Työministeri Liisa Jaakonsaari kertoi yöllä vetäneensä vastatuuleen joutuneen esityksensä pois.

Sosiaali- ja terveydenhuollon kaikki suurimmat kiistakysymykset jäivät vielä auki. Ratkaisematta ovat toimeentulotuen ja asumistuen yhteensovitus, työttömyyspäivärahojen korottaminen, kysymys eläkeläisten sairausvakuutusmaksun alentamisesta ja rakennushankkeiden lykkääminen.

Yön neuvotteluissa ministerit sopivat eräistä sotaveteraanien etuuksista. Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäreen mukaan kysymys on osittain tänä vuonna tulleiden etuuksien jatkamisesta ja osittain uusista toimista.

Koko hallitus kokoontuu aamulla kello 9.30. Tavoitteena on, että ensi vuoden tulo- ja menoarvioesitystä viimeistelevä budjettiriihi saataisiin päätökseen viimeistään huomenna.

"Jokainen vaatimus tietää lisää velkaa"

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö arvioi neuvottelujen tilanteen varsin hyväksi ensimmäisen neuvottelukierroksen jälkeen. Oikeus- ja liikenneministeriöiden sekä maa- ja metsätalousministeriön pääluokkien menot on sovittu kokonaisuudessaan. Lähelle valmista ollaan lisäksi opetusministeriön menoissa.

Toisaalta kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien näkemyserot suurista kiistoista vaikuttivat yön neuvottelujen jälkeen olevan edelleen hyvin etäällä toisistaan. Avoimista kiistakysymyksistä Niinistö totesi, että jokainen vaatimus menojen lisäyksistä merkitsee lisää velkaa.

Niinistö torjui edelleen mm. työministeriön halut lisätä työhallinnon virkoja. Ministeriön mielestä osaavaa henkilöstöä tarvitaan nimenomaan pitkäaikaistyöttömien henkilökohtaiseen palveluun.

Työministeri Jaakonsaari kiisti syytökset velan lisäämisestä ja sanoi, että uudistus maksatetaan uudistamalla työllistämistukia.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.