Mainos

Budjetin käsittely jatkui pääluokkien käsittelyllä

Valtion ensi vuoden talousarvion palautekeskustelu on jatkunut eduskunnassa budjetin pääluokkien käsittelyllä. Eilen alkanut yleiskeskustelu saatiin päätökseen puoli kahdeksan tienoissa illalla.

Siihen mennessä keskustelua oli käyty yhteensä yhdeksäntoista ja puoli tuntia. Vastauspuheenvuorot mukaan lukien puheenvuoroja kertyi noin 150 kappaletta. Yleiskeskustelussa kansanedustajat puolustivat kärkkäästi eduskunnan oikeutta tehdä budjettiin muutoksia talousarvion valiokuntakäsittelyssä. Edustajat pitivät budjettiin nyt tehtyjä muutoksia tarpeellisina ja vastuullisina.

Monissa puheenvuoroissa kiiteltiin esimerkiksi lasten ja nuorten psykiatrisen hoidon ja kuntoutuksen määrärahojen saamista budjettiin. Sekä hallituspuolueiden että keskustan ja kristillisten edustajat korostivat omaa osuuttaan määrärahan saamisessa.

Niinistö sai pyyhkeitä "ivallisesta suhtautumisesta"


Useat edustajat moittivat valtiovarainministeri Sauli Niinistöä ivallisesta suhtautumisesta eduskuntaan, kun hän moitti tiistaina hallituspuolueiden edustajia budjetin paisuttamisesta ja varoitti, että jos kaikki eduskunnan tarpeellisina pitämät lisäykset huomioitaisiin budjetissa, valtio joutuisi pian taas velkaantumisen tielle.

Kansanedustajat kaavailivat yleisesti myös, miten budjettiin vielä jääneitä puutteita voitaisiin korjata joko seuraavien vuosien talousarvioissa tai pikimmiten ensi vuonna tehtävissä lisäbudjeteissa. Rahaa vaadittiin muun muassa siltojen ja teiden rakentamiseen. Etenkin opposition edustajat toivoivat mm. koulutus- ja tutkimusmäärärahojen tasaisempaa jakoa koko maahan muuttoliikkeen hillitsemiseksi.

Budjetti lyödään lopullisesti lukkoon ensi lauantaina


Budjetin pääluokittaisessa käsittelyssä talousarvio käsitellään osa osalta Tasavallan presidentin pääluokasta alkaen, eduskunnan ja valtioneuvoston kautta eri ministeriöiden hallinnonaloihin.

Viimeisenä käsitellään valtionvelka, joka muodostaa oman pääluokkansa. Keskustelu jatkuu torstaina ja perjantaina sekä tarvittaessa lauantaiaamuun saakka. Budjetti lyödään lopullisesti lukkoon lauantaina. Valtion vuoden 2000 talousarvion loppusumma on 199,5 miljardia markkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.