Mainos

BSE-tautia todettu ensimmäistä kertaa vuohessa

EU-komissio vahvistaa, että Ranskassa vuonna 2002 teurastettu vuohi sairasti hullun lehmän tautia. Aiemmin tautia on todettu vain nautakarjassa.

Hullun lehmän tautia on todettu vuohessa Ranskassa, kertoo EU:n komissio. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tautia on todettu muussa kuin nautakarjassa.

Vuohi teurastettiin Ranskassa vuonna 2002. Eurooppalaiset asiantuntijat saivat vahvistuksen BSE-tautiepäilyyn. Alunperin tiedemiehet uskoivat vuohen sairastaneen scrapie-tautia. Scrapie samoin kuin BSE kuuluvat niin sanottuihin TSE-tauteihin eli siirrostettaviin sienimäisiin aivorappeumasairauksiin. Tiedemiehet uskovat, että BSE:tä sairastaneen eläimen lihan syönti voi tartuttaa ihmiseen aivoja rappeuttavan Creutzfeldt-Jakobin taudin muunnoksen.

EU:n komissio painottaa, että EU:ssa on jo useita vuosia noudatettu varotoimia, joiden ansiosta taudin tarttuminen ihmisiin on erittäin epätodennäköistä. Ranskan maatalousministeriön mukaan komissio ei vielä neuvo kuluttajia välttämään vuohenlihaa, mutta kehottaa EU-maita lisäämään valppautta, jos BSE-taudin oireita ilmenee muilla vuohilla.

EU-maissa on arviolta 11,6 miljoonaa vuohta. Eniten niitä on Ranskassa, Espanjassa ja Kreikassa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.