Mainos

BSE-taudista 9 miljoonan euron lisäkulut

BSE-tauti aiheuttaa Suomessa noin yhdeksän miljoonan euron lisäkustannukset vuodessa. Maa- ja metsätalousministeriö joutuukin pyytämään lisäbudjetissa lisärahaa mm. henkilöstökuluihin.

Kun Suomi ennen ensimmäistä BSE-tapausta testasi vuosittain 30 000 nautaa, on määrä nyt nostettu 150 000:een. Yksi testi maksaa 25 euroa. Lisäksi joidenkin naudanosien käyttöä on rajoitettu, joten kunkin eläimen kokonaisarvo on tippunut 150 euroa. - Taudista aiheutuu valtava kulunlisä. Mutta se ei ole tietenkään mitään verrattuna siihen, mitä Britanniassa on tapahtunut, maa- ja metsätalousministeri Raimo Tammilehto (sit.) vertasi Luxemburgissa.

EU:n maa- ja metsätalousministerit keskustelivat tänään, kuinka hoitaa vakavien eläintautiepidemioiden hävittämisen ja tiettyjen eläintautien vastustamisohjelmien rahoittaminen. Tammilehdon mukaan Suomi pitää tärkeänä, että maksuosuuksia jaettaessa otetaan huomioon kunkin maan tautitilanne. Järjestelmä ei siis saisi rankaista Suomen ja Ruotsin tavoin asiansa hyvin hoitaneita maita.

EU:n puheenjohtajamaa Espanja on tarjonnut yhdeksi vaihtoehdoksi maatalouden vakuutusohjelmaa. Tammilehdon mukaan se kelpuutetaan korkeintaan nykyisen rahastomallin rinnalle, ei sen korvikkeeksi. Esimerkiksi Suomen kokemukset eläinvakuutuksista eivät ole olleet järin hyviä, koska maksut ovat nousseet kovin korkeiksi.

Vuonna 1990 perustetulle EU:n eläinlääkintärahastolle on vuosittain myönnetty 100 miljoonan euron määräraha. Summa on osoittautunut aivan riittämättömäksi, ja EU:n komissiolta odotetaan pikapuoliin esitystä rahaston uudistamisesta.

Suomessa eläintaudit ovat olleet hyvin hallinnassa, joten meille on herunut rahastosta vain vähäisiä summia eläintautien vastustamiseen. Esimerkiksi viimevuotisesta 42 miljoonan euron potista Suomi sai 100 000 euroa. Yksin Espanjalle rahaa myönnettiin liki 14 miljoonaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.