Mainos

BSE-näytteiden vaihdosta sakkoja eläinlääkäreille

BSE-näytteitä vaihtaneet pietarsaarelaiseläinkääkärit ovat saaneet tuomion virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Mustasaaren käräjäoikeus tuomitsi tänään kaksi lihatalo Snellmanilla työskennellyttä eläinlääkäriä sakkoihin virkavelvollisuuden rikkomisesta. Eläinlääkärit vaihtoivat teurasnaudoista otettuja BSE-taudin eli hullun lehmän taudin näytteitä. Epäonnistuneet näytteet vaihdettiin nuoremmilta naudoilta otettuihin näytteisiin ja lähetettiin tutkittaviksi Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitos Eelaan. Näytteitä vaihdettiin vuosina 2001-2003.

Tuomitut eläinlääkärit toimivat Snellmanilla Pietarsaaressa Elintarvikeviraston nimittäminä tarkastuseläinlääkäreinä. Toinen tuomituista työskenteli johtavana tarkastuseläinlääkärinä ja toinen tämän sijaisena. Käräjäoikeuden mukaan eläinlääkärit rikkoivat tahallisesti maa- ja metsätalousministeriön määräyksiä. He antoivat näytteiden ottajille määräyksiä vaihtaa ja itsekin vaihtoivat epäonnistuneita näytteitä nuoremmilta eläimiltä otettuihin varanäytteisiin.

Määräysten mukaan kaikki yli 30 kuukauden ikäiset teurastettavat naudat pitää tutkia BSE-taudin varalta. Määräys tuli voimaan joulukuussa 2001 sen jälkeen kun ensimmäinen BSE-tapaus löydettiin Suomessa. Käräjäoikeus tuomitsi molemmat eläinlääkärit 50 päiväsakkoon. Käräjäoikeuden mukaan jäi näyttämättä, että tuomitut olisivat yrittäneet hankkia itselleen tai Snellmanille hyötyä. Sen vuoksi eläinlääkäreitä ei tuomittu virka-aseman väärinkäyttämisestä, vaan virkavelvollisuuden rikkomisesta. Jutussa ei myöskään ilmennyt, että Snellman olisi ollut tietoinen menettelystä. Kyseiset tarkastuseläinlääkärit olivat Elintarvikeviraston palkkaamia.

Käräjäoikeudessa kuultiin todistajina Snellmanilla työskennelleitä muita tarkastuseläinlääkäreitä ja laboratoriohenkilökuntaa. Heidän mukaansa tuomitut antoivat heille ohjeita, joiden mukaan huonot näytteet pitää vaihtaa eikä niitä saa lähettää Eelaan. Jos kelvollista näytettä ei saada, niin ruho ja linjalla sitä lähimpänä olleet ruhot hylätään. Toinen eläinlääkäreistä myönsi, että hän vaihtoi toukokuussa 2002 kaksi näytettä.

Motiivi jäi hämäräksi

Eläinlääkärien toiminnan motiivi jäi käräjäoikeudessa hämäräksi. Joidenkin arvioiden mukaan he olisivat pitäneet koko näytteiden ottoa turhana työnä. Käräjäoikeuden mukaan näytteitä vaihdettiin toistuvasti, joskin oli myös sellaisia aikoja, jolloin niitä ei vaihdettu.

Snellmanin BSE-mapista ilmeni, että teurastamossa epäiltiin vuonna 2003 kaikkiaan 493 näytettä huonoksi. Eelan laboratoriossa kuitenkin vain 90 näytteen todettiin tuolloin olleen viallinen tai rikkinäinen. Tämä viittaa myös siihen, että näytteet oli vaihdettu, huomautti käräjäoikeus.

Elintarvikevirasto sai kuulla tapauksessa vuosi sitten, jolloin virasto siirsi kyseiset eläinlääkärit pois virasta. Ilmiannon tapauksesta teki kolmas tarkastuseläinlääkäri. Käräjäoikeuden mukaan teko ei ole sen laatuinen, että eläinlääkärit olisi tämän vuoksi tuomittava viralta pois pantavaksi. Mustasaaren käräjäoikeuden päätöksestä on mahdollista valittaa Vaasan hovioikeuteen.

Näytekohu ei ole näkynyt Snellmanin myynnissä

Kohu BSE-näytteiden vaihtamisesta ei ole ainakaan toistaiseksi aiheuttanut notkahdusta Snellmanin myyntiin. Lihatalossa seurataan kuitenkin tarkasti tilannetta. Kauppiaat ja yhteistyötahot ymmärsivät heti alusta lähtien, että Snellmanilla itsellään ei ole tekemistä asian kanssa, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Gerhard Snellman.

Virkavelvollisuuden rikkomisesta tuomitut tarkastuseläinlääkärit olivat Elintarvikeviraston palveluksessa. Edessä on nyt joulu ja päällä on täysi vauhti, jatkaa toimitusjohtaja. Hänen mukaansa Snellmanilla seurataan edelleen silmä tarkkana kohun vaikutusta yhtiön imagoon ja tavaramerkkiin.

- Tältä osin seuraukset tiedetään vasta vuoden kuluttua.

Yhtiö on kertonut jo aiemmin harkitsevansa korvausvaatimusta, mikäli kohu tahraa sen imagon. Korvausvaatimus ei ole edelleenkään pois suljettu asia, huomauttaa toimitusjohtaja. Mikäli korvauksia joskus haetaan, vaatimukset osoitetaan Elintarvikevirastolle. Käytännössä maksumieheksi joutuisi valtio.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.