Mainos

BSA ja ammattikorkeakoulu sopivat tietovuodosta

Hämeen ammattikorkeakoulun intranet muuttui avoimeksi ulkopuolisille käyttäjille, kun intranet-sivuja siirrettiin uudelle palvelimelle. Internetin kautta oli kahden kuukauden ajan mahdollista päästä koulun tietotekniikkahenkilöstölle tarkoitetuille sivuille ja ladata Adobe Acrobat 5.0 -ohjelmistoa. Ohjelmistonvalmistajien etujärjestö Business Software Alliancen (BSA) ja Hämeen ammattikorkeakoulun tekemän sopimuksen mukaan koulu maksaa oikeudenhaltijalle kohtuullisen hyvityksen tekijänoikeuden loukkauksesta, joka on aiheutunut ammattikorkeakoulun virheestä.

Ohjelmaa ladattiin 248 eri Internet-osoitteesta, minkä perusteella ohjelmistonvalmistajaan kohdistuneiden tekijänoikeusloukkausten summa on 86 500 euroa. Pääsy palvelimelle katkaistiin välittömästi, kun virhe oli huomattu. Ohjelmistoja laittomasti ladanneet henkilöt ovat syyllistyneet tekijänoikeuden loukkaukseen. BSA on jo ottanut yhteyttä ohjelman ladanneisiin tahoihin.

-Tietovuoto johtui inhimillisestä virheestä. Hämeen ammattikorkeakoulu kantaa vastuun tapahtuneesta. Tapahtuneen jälkeen HAMKissa on panostettu entistä enemmän tietoturvaan"-, rehtori Veijo Hintsanen sanoo.

-Tapauksessa korostuu, että tietoverkkojen tietoturvallisuudesta huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeää, etenkin jos verkossa säilytetään tekijänoikeudella suojattua aineistoa kuten ohjelmistoja. Inhimillinen erehdys johti merkittäviin vahinkoihin, joista virheen tekijä on luonnollisesti viime kädessä vastuussa, lakimies Olli Pouttu BSA:n oikeusasioita Suomessa hoitavasta Asianajotoimisto Susiluoto Oy:stä sanoo. -Hämeen ammattikorkeakoulu osoitti suhtautuvansa vakavasti tietovuotoon, ja toimi oikein huomattuaan virheen. Tämä antoi hyvät lähtökohdat sopia asia molempia osapuolia tyydyttävällä tavalla, Olli Pouttu jatkaa.

Business Software Alliance (BSA) on maailman johtavien ohjelmistovalmistajien ja Internetiin liittyvän teollisuuden etujärjestö suhteessa eri maiden hallituksiin, viranomaisiin ja kuluttajiin. BSA kouluttaa tietokoneiden käyttäjiä ohjelmistojen tekijänoikeuksista, tukee piratisminvastaisella tiedottamisellaan ohjelmistoteollisuuden uusia innovaatioita ja kaupankäyntimahdollisuuksia sekä taistelee ohjelmistopiratismia vastaan sen kaikissa ilmenemismuodoissa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.