Mainos

Brysselissä hiotaan EU-puolustusta

Neljän EU-maan johtajat ovat tänään koolla Brysselissä huippukokouksessa, jonka tarkoitus on alkaa rakentaa Euroopan Unionille sen omaa puolustusta. Koolla on Ranskan, Saksan, Belgian ja Luxemburgin johtajat.

Tynkäkokouksen järjestäjä ei ole EU vaan Belgia. Se esitti kutsun kolmelle muulle näkyvästi presidentti George W. Bushin politiikkaa vastustaneelle EU-maalle toista kuukautta sitten, jolloin Irakin sodan vastustus oli korkeimmillaan. Belgian pääministeri Guy Verhofstadt katsoi silloin, että oli aika edetä kohti EU:n omaa puolustusta, niiden maiden kesken jotka sitä haluavat. Tarkoituksena on tulevaisuudessa välttyä Yhdysvaltain johdolla toimivilta koalitioilta.

Tilanne on nyt toinen. Vaikein se on Ranskalle, joka on kaikkein innokkaimmin ajanut Euroopan yhteistä puolustusta Yhdysvaltain vastapainoksi 60-luvulta lähtien. Sitä se haluaa edelleen, mutta tällä hetkellä presidentti Jacques Chiracin suurin huoli on yrittää korjata todella pahasti tulehtuneita suhteita Yhdysvaltoihin. Myös Saksa on vesittämässä Belgian aikomukset samasta syystä.

Myös Britannia on kritisoinut kokousta. Britannian pääministeri Tony Blair varoitti eilen, että neljän kokous ei saa kaivaa maata Naton jalkojen alta. Belgian mukaan huippukokous ei ole Natoa ja Yhdysvaltoja vastaan.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 29.04.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.