Brysselin kaasuneuvottelut päätyivät umpikujaa

Neuvottelut Venäjän ja Ukrainan kaasukiistan ratkaisemiseksi päätyivät tänään Brysselissä umpikujaan, kun Venäjä asettui neuvotteluissa poikkiteloin.

Esillä oli ehdotus, jonka mukaan EU olisi lähettänyt tarkkailijoitaan Ukrainaan valvomaan kaasutoimitusten perillemenoa ja Venäjä olisi puolestaan käynnistänyt kaasutoimitukset Ukrainan kautta Eurooppaan.

Venäjän kaasujätti Gazprom ei kuitenkaan hyväksynyt ehdotusta, sillä se halusi lähettää Ukrainaan omia tarkkailijoitaan. Puheenjohtajamaa Tshekin energiaministerin Martin Rimanin mukaan Venäjän kanta oli pettymys EU:lle.

Gazprom lopetti tiistaina toimitukset Ukrainan kautta Eurooppaan, koska sen mukaan Ukraina varasti eurooppalaisille asiakkaille tarkoitettua kaasua. Ukrainalle tarkoitetut toimitukset Gazprom lopetti jo vuoden vaihteessa kaasumaksuista syntyneen kiistan vuoksi.

Kaasukiista on lopettanut venäläisen kaasun toimitukset yli kymmeneen Euroopan maahan. Vaikka mailla onkin kaasua varastossa, on tilanne ollut monissa maissa vaikea poikkeuksellisen kylmän talvisään vuoksi.

Tarkkailijat liikkeelle lähipäivinä

Gazpromin pääjohtaja Aleksei Miller ja Naftogazin johtaja Oleg Dubina tapasivat Brysselissä EU-komission puheenjohtajan Jose Manuel Barroson ja energiakomissaari Andris Piebalgsin. Kiistakumppanit tapasivat myös toisensa, mutta keskustelujen sisällöstä ei kerrottu julkisuuteen.

Miller ja Dubina matkustivat Moskovasta Brysseliin ja takaisin samalla lentokoneella. Heidän on määrä jatkaa neuvotteluja myöhemmin Moskovassa.

EU-komission energiaturvallisuudesta vastaava johtaja Heinz Hilbrecht sanoi, että unioni on valmis lähettämään tarkkailijaryhmän Ukrainaan jo lähipäivinä. Tarkkailijaryhmän avulla EU haluaa saada puolueetonta tietoa kaasutoimitusten kulusta, sillä Gazpromin ja Naftogazin antamat tiedot ovat olleet ristiriitaisia.

EU-maiden energiaministerit kokoontuvat maanantaina hätäkokoukseen Brysseliin. Nyt koettu kaasukiista on jälleen kouriintuntuvasti muistuttanut energiaministereitä EU:n riippuvuudesta Venäjän kaasusta, ja ministerikokouksessa keskustellaankin varmasti unionin energialähteiden monipuolistamisesta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat