Bruttokansantuote kasvoi viisi prosenttia

Bruttokansantuote lähti nopeaan kasvuun tämän vuoden alkupuolella. Bruttokansantuotteen määrä kasvoi tammi-maaliskuun aikana 5,2 prosenttia viime vuoden vastaavasta luvusta. Tieto ilmenee Tilastokeskuksen kansantalouden tilinpidon ennakkotiedoista.

Vienti kasvoi tammi-maaliskuussa 12 prosenttia ja tuonti 5,3 prosenttia. Talouden kasvua nopeuttivat vienti ja kotitalouksien kulutus. Kotitalouksien kulutusmenot lisääntyivät 4,5 prosenttia viime vuoden tammi-maaliskuusta. Koteihin hankittiin uusia koneita ja huonekaluja. Myös autojen ostoja oli siirretty uuden vuosituhannen puolelle.

Tuotannon määrä lisääntyi alkuvuodesta eniten metalliteollisuudessa, 14,1 prosenttia. Puu- ja paperiteollisuuden tuotanto kasvoi 10 prosenttia. Myös rakentamisen ja liikenteen toimialoilla kasvu oli ripeää. Kansantalouden palkkasumma kasvoi runsaat 5 prosenttia.

Yritysten toimintaylijäämä kääntyi vahvaan 17 prosentin kasvuun runsaan vuoden hitaamman ajanjakson jälkeen. Tammi-maaliskuussa bruttokansantuote kasvoi Euroopan unionin tilastoviraston Eurostatin laatiman ennakon mukaan EU-maissa 3,2 prosenttia. Bruttokansantuote sisältää kaikki tammi-maaliskuun aikana tuotetut tavarat ja palvelut. Sen määrän muutoksesta on poistettu rahanarvon eli inflaation vaikutus.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat