Mainos

Bruttokansantuote kasvoi 4,9%

Bruttokansantuote kasvoi viime vuoden huhti-kesäkuusta tämän vuoden huhti-kesäkuuhun 4,9 prosenttia. Tammi-maaliskuussa vuosikasvu oli 6,8 prosenttia. Pääsiäisen ajoittumisen takia vuoden toisella vuosineljänneksellä oli kaksi työpäivää vähemmän ja ensimmäisellä neljänneksellä kaksi työpäivää enemmän kuin edellisenä vuonna. Viime vuoden alkupuoliskolta tämän vuoden alkupuoliskolle bruttokansantuote on lisääntynyt yhteensä 5,8 prosenttia, ilmenee Tilastokeskuksen laatimista kansantalouden tilinpidon ennakkotiedoista.

Tuotannon määrä kasvoi huhti-kesäkuussa edelleen nopeasti metalliteollisuudessa ja puu- ja paperiteollisuudessa. Metalliteollisuuden tuotanto lisääntyi 11 prosenttia ja puu- ja paperiteollisuuden tuotanto lähes 7 prosenttia. Talonrakentamisen tuotanto on kasvanut ripeästi koko alkuvuoden. Toisella neljänneksellä se lisääntyi viimevuotisesta 7 prosenttia. Myös liikenteen kasvu on jatkunut nopeana. Toisella vuosineljänneksellä liikenteen tuotanto lisääntyi 6,4 prosenttia.

Kaivostoiminnassa ja louhinnassa tuotanto supistui huhti-kesäkuussa merkittävästi lähinnä sateisen alkukesän aiheuttamien turvetuotannon korjuuvaikeuksien vuoksi. Myös maatalouden tuotanto pieneni runsaat 4 prosenttia.

Yksityinen kulutus kasvoi toisella vuosineljänneksellä 4,4 prosenttia. Kuluttajia kiinnostivat erityisesti kestokulutustavarat, kuten autot sekä kodin sisustukseen ja vapaa-aikaan liittyvät tarvikkeet.

Rakennusinvestoinnit kasvoivat edelleen vuoden toisella neljänneksellä, runsaat 8 prosenttia. Kone- ja kalustoinvestoinnit kasvoivat koko alkuvuonna runsaat 4,5 prosenttia.

Ensimmäisellä neljänneksellä voimakkaasti nopeutunut viennin ja tuonnin kasvu tasaantui toisella vuosineljänneksellä. Tuonti kasvoi edellisvuotisesta 6,1 ja vienti 5,4 prosenttia.

Kansantalouden palkkasumma kasvoi viime vuoden huhti-kesäkuusta tämän vuoden huhti-kesäkuuhun 6,8 prosenttia ja toimintaylijäämä 12,2 prosenttia.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.